21 GODINA OD NATO AGRESIJE

Korona virus koji je zahvatio ceo svet i zbog toga proglašeno vanredno stanje u Srbiji nije omelo Novosađane i stanovnike Vojvodine da se sećaju takođe teških trenutaka: početak agresije NATO-a na suverenu državu SR Jugoslaviju (Srbija i Crna Gora) 24. marta 1999. godine.

Kao i proteklih 20 godina, Novi Sad je prekjuče (24. marta) po 21. put obeležio sećanje na neshvatljivu i nerazumnu NATO agresiju na SR Jugoslaviju (Srbija i Crna Gora) i na poginule . Delegacija Grada Novog Sada prisustvovala je, po tradiciji, u kasarni „Jugovićevo“ komemorativnom skupu jedinica iz garnizona Novi Sad, povodom obeležavanja 24. marta, Dana sećanja na nevino stradale u NATO bombardovanju i početak zločina NATO alijanse na suverenu zemlju, članicu Organizacije Ujedinjenih Nacija. Pored predstavnika Grada Novog Sada vence na spomen obeležje položili su i predstavnici Pokrajine, delegacije garnizona Novi Sad, Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada, SUBNOR-a Novi Sad i porodica poginulih pripadnika Vojske Srbije.

Da podsetimo: napadi na SR Jugoslaviju počeli su akcijom pod nazivom “Milosrdi anđeo” 24. marta 1999. godine nešto pre 20,oo časova po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane. Agresija NATO-a je započeta posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu i Metohiji u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine, a bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN. Vlada SR Jugoslavije je iste noći proglasila ratno stanje. Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo 2.500 ljudi (neke procene kažu čak 4.000) i to uglavnom civila. U bombardovanjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, a dan-danas se osećaju posledice bombi koje su punjene osiromašenim uranijom, a mnogi delovi Srbije još nisu bezbedne od zabranjenih (a korišćenih) kasetnih bombi… Ukupna materijalna šteta se ceni na oko 100 milijardi dolara. Ondašnja vlast je zatražila nadoknadu štete od članica NATO koja nikada nije isplaćena (!).

Novi Sad je u NATO agresiji često bio na meti aviona i dalekometnih raketa: više desetina puta bombardovana je Rafinerija, srušena su tri mosta – Most slobode, stari Petrovaradinski most i Žeželjov most, potpuno je uništena zgrada Radio Televizije Vojvodine iako po ženevskoj konvenciji mediji, škole i bolnice ne smeju biti meta vojnih napada…

Novosađani zato nikada ne mogu da zaborave NATO agresiju…

Novosadski fotoreporter pokojni Miljan Čubranović (sin člana našeg Društva novinara Vojvodine – Radomira Čubranovića) prvi je u svetu u aprilu 1999. godine, dok je još trajala agresija, izdao sa novosadskim “Stylosom” razglednice bombardovanja Novog Sada.

Novi Sad.1999.Agresija.Skela kraj Varadinskom mosta.Foto:Darko Dozet
                                                             Novi Sad.1999.Agresija.Skela kraj Varadinskom mosta.Foto:Darko Dozet

 

 Zgrada RTV-a Novi Sad- foto: Miljan Čubranović
                                                                                             Zgrada RTV-a Novi Sad- foto: Miljan Čubranović

 

 

(Žeželjev most dugo je odolevao bombama i raketama-foto: Miljan Čubranović
                                                                Žeželjev most dugo je odolevao bombama i raketama-foto: Miljan Čubranović

 

Noćno bombardovanje Novog Sada-foto: Miljan Čubranović
                                                                                     Noćno bombardovanje Novog Sada-foto: Miljan Čubranović

 

Varadinski most-foto: Miljan Čubranović
                                                                                         Varadinski most-foto: Miljan Čubranović

 

Bombardovanje rafinerije i Žeželjevog mosta -foto: Miljan Čubranović
                                                                   Bombardovanje rafinerije i Žeželjevog mosta -foto: Miljan Čubranović

Agresija SRJugoslavije je okončana 10. juna 1999., usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga Vojske Jugoslavije sa Kosova i ulazak u pokrajinu Kosovo i Metohiju međunarodnih vojnih trupa.

piše: Radomir Čubranović

Fotografije: pokojni Miljan Čubranović

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *