21 ГОДИНА ОД НАТО АГРЕСИЈЕ

Корона вирус који је захватио цео свет и због тога проглашено ванредно стање у Србији није омело Новосађане и становнике Војводине да се сећају такође тешких тренутака: почетак агресије НАТО-а на суверену државу СР Југославију (Србија и Црна Гора) 24. марта 1999. године.

Као и протеклих 20 година, Нови Сад је прекјуче (24. марта) по 21. пут обележио сећање на несхватљиву и неразумну НАТО агресију на СР Југославију (Србија и Црна Гора) и на погинуле . Делегација Града Новог Сада присуствовала је, по традицији, у касарни „Југовићево“ комеморативном скупу јединица из гарнизона Нови Сад, поводом обележавања 24. марта, Дана сећања на невино страдале у НАТО бомбардовању и почетак злочина НАТО алијансе на суверену земљу, чланицу Организације Уједињених Нација. Поред представника Града Новог Сада венце на спомен обележје положили су и представници Покрајине, делегације гарнизона Нови Сад, Организације резервних војних старешина Града Новог Сада, СУБНОР-а Нови Сад и породица погинулих припадника Војске Србије.

Да подсетимо: напади на СР Југославију почели су акцијом под називом “Милосрди анђео” 24. марта 1999. године нешто пре 20,оо часова по наређењу тадашњег генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане. Агресија НАТО-а је започета после неуспешних преговора о решењу кризе на Косову и Метохији у Рамбујеу и Паризу, фебруара и марта 1999. године, а без сагласности Савета безбедности УН. Влада СР Југославије је исте ноћи прогласила ратно стање. Напади су трајали 11 недеља и у њима је, према проценама из различитих извора, погинуло 2.500 људи (неке процене кажу чак 4.000) и то углавном цивила. У бомбардовањима, која су без прекида трајала 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, а дан-данас се осећају последице бомби које су пуњене осиромашеним уранијом, а многи делови Србије још нису безбедне од забрањених (а коришћених) касетних бомби… Укупна материјална штета се цени на око 100 милијарди долара. Ондашња власт је затражила надокнаду штете од чланица НАТО која никада није исплаћена (!).

Нови Сад је у НАТО агресији често био на мети авиона и далекометних ракета: више десетина пута бомбардована је Рафинерија, срушена су три моста – Мост слободе, стари Петроварадински мост и Жежељов мост, потпуно је уништена зграда Радио Телевизије Војводине иако по женевској конвенцији медији, школе и болнице не смеју бити мета војних напада…

Новосађани зато никада не могу да забораве НАТО агресију…

Новосадски фоторепортер покојни Миљан Чубрановић (син члана нашег Друштва новинара Војводине – Радомира Чубрановића) први је у свету у априлу 1999. године, док је још трајала агресија, издао са новосадским “Stylosom” разгледнице бомбардовања Новог Сада.

Нови Сад.1999.Агресија.Скела крај Варадинском моста.Фото:Дарко Дозет
                                                             Нови Сад.1999.Агресија.Скела крај Варадинском моста.Фото:Дарко Дозет

 

 Зграда РТВ-а Нови Сад- фото: Миљан Чубрановић
                                                                                             Зграда РТВ-а Нови Сад- фото: Миљан Чубрановић

 

 

(Жежељев мост дуго је одолевао бомбама и ракетама-фото: Миљан Чубрановић
                                                                Жежељев мост дуго је одолевао бомбама и ракетама-фото: Миљан Чубрановић

 

Ноћно бомбардовање Новог Сада-фото: Миљан Чубрановић
                                                                                     Ноћно бомбардовање Новог Сада-фото: Миљан Чубрановић

 

Варадински мост-фото: Миљан Чубрановић
                                                                                         Варадински мост-фото: Миљан Чубрановић

 

Бомбардовање рафинерије и Жежељевог моста -фото: Миљан Чубрановић
                                                                   Бомбардовање рафинерије и Жежељевог моста -фото: Миљан Чубрановић

Агресија СРЈугославије је окончана 10. јуна 1999., усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Дан раније, представници Војске Југославије и НАТО-а потписали су у Куманову Војно-технички споразум, којим је прецизирано повлачење снага Војске Југославије са Косова и улазак у покрајину Косово и Метохију међународних војних трупа.

пише: Радомир Чубрановић

Фотографије: покојни Миљан Чубрановић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *