Италијанска редитељка и монтажерка Сара Фгаиер добитница је овогодишње награде „Underground spirit“ коју Фестивал европског филма Палић додељује за изузетан рад на пољу независног филма, као и за јединствен приступ филмском језику и аутентичну ауторску поетику изграђену ван главних токова индустрије. Најпознатија је по свом остварењу „Gli anni” (The years), за које је пре две године освојила Европску филмску награду (ЕФА) за најбољу кратки филм. Режирала је и кратке филмове „Артуро” (2014) и „L’umile Italia” (Humble Italy, 2014), учествовала и као једна од редитељки у остварењу „9×10”, док је као редитељка, монтажерка и продуценткиња учествовала и у бројним другим награђиваним филмовима.

Сара Фгаиер
Сара Фгаиер

Поводом овог значајног признања, Сара Фгаиер је изјавила: „Од самог почетка мог филмског позива, имала сам срећу да се пронађем у миљеу италијанског независног филма и његовом креативном окружењу, где сам могла да искусим највећу могућу уметничку и стваралачку слободу. Од првих самосталних продукција до оснивања сопствене организације, циљ ми је увек био да браним и заштитим независност и слободу, основу моје уметничке креативности”. Италијанска уметница је истакла да је веома почаствована наградом Фестивала европског филма Палић. „Ову награду вреднујем као драгоцени поклон, признање за мојих првих 15 година рада и оснажујућу амајлију за оне које долазе”, закључила је Фгаиер.

Добитници награде посвећен је и Омаж програм, у оквиру којег ће бити приказан кратки филм о њеном раду у режији Stefana Franće, остварења „Il treno va a Mosca”, на коме је Сара Фгаиер била монтажерка, сегмент из филма „L’umile Italia” (ко-редитељка), „La bocca del lupo” (монтажерка), „Gli anni” (редитељка/монтажерка), и „Bella e perduta“ (монтажерка и ко-продуценткиња).

Награда Underground spirit, установљена 2008. године, додељена је до сада Ф.Ж. Осану, немачком редитељу Улију М. Шупелу, домаћем редитељу Желимиру Жилнику, Норвежанину шкотског порекла Јерну Уткилену, шведском редитељском тандему Ола Симонсону и Јохану С. Нилсону, француском аниматору Едуару Салијеру, мађарском супер-8 двојцу – браћи Бухаров, уметничкој групи пет шпанских редитеља коју је британски филмски магазин Sight & Sound назвао “Електричним јахачима Апокалипсе”, те југословенском и словеначком директору фотографије и редитељу, једном од зачетника црног таласа Карпу Години, француском аниматору, редитељу и визуелном уметнику Бертрану Мандикоу ((Bertrand Mandico) италијанској редитељки и сценаристкињи Тиц Кови и аустријском редитељу и фотографу Рајнеру Фримелу. Прошлогодишњи добитник награде био је француски редитељ Жан Шарл I .

Овогодишње, двадесет седмо издање Фестивала европског филма Палић, одржаће се у новом термину, од 8. до 14. августа на Палићу и у Суботици, у организацији Отвореног универзитета Суботица. На 27. фестивалском издању међународни жири Фестивала доделиће Златни торањ за најбољи филм и Палићки торањ за најбољу режију. Жири критике доделиће награду за најбољи филм из селекције „Паралеле и судари”, а биће додељена и Горки лист награда публике на основу гласова. Такође, и FIPRESC и жири додељује награду за најбољи филм.

Фестивал европског филма Палић ће ове године бити одржан уз поштовање свих епидемиолошких одредби и препорука у складу са актуелном здравственом ситуацијом, у циљу превенције КОВИД-19. Организационом тиму фестивала је приоритет здравље и безбедност како публике, тако и гостију и фестивалског тима. Званични протокол, са детаљним упутствима о мерама током трајања фестивала, биће донет и благовремено објављен пре почетка манифестације.

извор: КоминкАрт (Моника Хусар Токин)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *