Још 7 преминулих у Србији од коронавируса, и 292 новооболелих

Епидемиолог Предраг Кон саопштио је да је у Србији још седам особа преминуло услед вируса корона, укупно 58, уз још 292 потврђена случаја вируса, укупно 2.200.

Кон је, на прес конференцији, рекао да је од последњег извештаја тестирано 1.192 особе, од којих су 292 биле позитивне. Хоспитализовано је 1.197 особа а на респиратору је 101 пацијент.

Највише инфицираних је у Београду 876 , 49,6%, а следе Ниш са 90 пацијената и Нови Сад са 86 пацијената, следе Ћуприја, Крушевац, Чачак , Лесковац итд.

„Проценат смртности је 2,63“ рекао је Кон..

Број тестираних сваки дан све већи

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да се број тестираних на корона вирус повећава из дана у дан и додао да очекује да у току ове недеље тај број на дневном нивоу буде 1.500.

Он је на конференцији у Палати Србија рекао да је задовољан бројем тестирања, али не у потпуности.

„Оно што је јако битно, то је да су сви са благим симптомима или без симптома што нама, који се дуже бавимо овим послом, нешто значи, али не бих да прејудицирам. У сваком случају, то је много боље него да су већина са тежим или средње тешким симптомима“, рекао је Кон.

То и јесте важно да се евентуални носиоци вируса открију што пре, односно што раније.

Додао је да се размишља о томе да се пређе на што шире тестирање.

Свим здравственим радницима потребна заштитна опрема

Он је потврдио је данас да је неопходно да и здравствени радници који раде у установама које нису задужене за збрињавање пацијената оболелих од Ковид-19 буду обезбеђени заштитном опремом какву имају Ковид болнице.

“У овој ситуацији биће неопходно да се обезбеде и ти здравствени радници са опремом која је намењена за Ковид болнице, док Ковид позитивни из тих установа би требало да буду пребачени у Ковид болнице”, рекао је Кон.

Он је то рекао поводом заражених лекара у Институту “Дедиње” које је инфицирао један од пацијената, и додао да је у извештају са операције наведено да су сви у сали имали заштитну опрему.

Кон је истакао и да ће се проценити да ли је у оваквој ситуацији потребно смањити број операција и примати само хитне случајеве, што би важило и за Дедиње.

“Не можемо оставити здравствене раднике незаштићене у ситуацији када им се појаве овакви случајеви, с друге стране основна намера је да такве болнице остану Ковид слободне, међутим, ту се поставља питање како ћемо знати да ли су пацијенти ушли у инкубацију или не”, рекао је Кон.

Каже да је једна од молби директора Института “Дедиње” Милована Бојића била да се сви пацијенти који долазе тестирају.

“Међутим, онда иде одговор на ту његову молбу да ако се сви тестирају у фази инкубације могу да буду и лажно негативни”, указао је Кон.

Због тога ће, каже, кризни штаб покушати да пронађе најповољније и најрационалније решење.

Кисић: Тестирано 868 здравствених радника, 160 било позитивно

Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је до сада тестирано 868 здравствених радника, од којих је 160 било позитивно на присуство вируса.

Кисић је навела да у укупној структури оболевања здравствени радници чине 8,38 одсто.

дарија, кисиц, тепавцевиц

Танјуг (Тара Радовановић)

„То је укупно оптерећене оболевања у здравственим установама“, рекла је Кисић Тепавчевић

За већину пацијената који се налазе на респираторима ,може се рећи да је њихово здравствено стање критично. Сви преминули су били на „вештачким плућима“ рекла је у разговору са новинарима  Кисић Тепавчевић.

Међутим било је случајева где је дошло до спонтаног дисања пацијената који су били на респиратору и то је охрабрујуће, мада се не може генерализовати опште здравствено стање рекла је Кисић Тепавчевић.

 Са болничког лечења отпуштено 178 пацијената

Са болничког лечења отпуштено је до сада укупно 178 пацијената који су били хоспитализовани због корона вируса, додале је она.

Кисић је,  рекла да је у КБЦ „Драгиша Мишовић“ са болничког лечења отпуштена 101 особа, од којих 28 на Сајму чека други негативан налаз.

Из КЦ Војводина, након двоструког негативног налаза отпуштено је пет особа, додала је она.

Кисић је навела да је из КБЦ „Земун“ отпуштено 36 пацијената који више нису показивали знакове инфекције, а од њих је 32 који на Сајму чекају други негативан налаз, док је четворо пуштено кући.

Из КЦ Ниш отпуштено је 36 пацијената, додала је Кисић.

„Закључно са овим моментом, 178 особа је отпуштено са болничког лечења, Нису сви још дошли кућама, већ чекају други негативан налаз“, навела је она.

Како је рекла, више пута је речено да су привремене болнице типа оне на Сајму предвиђене за особе са најлакшим формама болести, јер се тиме чувају њихове породице, да не дође до инфекције.

На питање да прокоментарише снимке који су се појавили у јавности да се на Београдском сајму „ноћу праве журке, можда и са алкохолом“, Кисић је рекла да смештени на сајму покушавају да организују свој боравак тамо, што је, каже, људски и разумљиво, а да је уношење алкохола апсолутно забрањено.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: EPA-EFE (Friedemann Vogel)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *