Јанковић: Здравствени систем у опасности, мере кључне

Опет се налазимо у ситуацији кад имамо узлазну епидемијску криву, пораст броја новооболелих и здравствени систем је поново у опасности, каже имунолог Срђа Јанковић и додаје да ће се кроз неколико дана видети први резултати појачаних превентивних мера.

Он је за ТВ Прва истакао да очекује да ће кроз неколико недеља бити повољна епидемиолошка ситуација, али и подсетио да то зависи у највећој мери од дисциплине грађана.

„Надамо се да ћемо за неколико дана видети прве резултате мера, да не дође до још већег убрзавања преноса заразе. И надам се да ћемо за неколико недеља имати повољну епидемиолошку ситуацију, али мере морају да буду доследно спроведене и ефикасне“, указао је имунолог.

Подвукао је да се успоравањем ширења инфекције смањује преоптерећење система, али и да је и сада суштина у одржавању физичке дистанце, заштите, пре свега маском, тамо где су неизбежни контакти, као и редовна дезинфекција руку и избегавање окупљања и блиских контаката.

Јанковић је поновио и да не значи да особа која не спада у ризичне групе, не може да оболи од ковида-19.

„Потпуно здрава и млада особа може да има неке факторе предиспозиције на тежу клиничку слику или опаснију инфекцију који нису одмах видљиви“, навео је Јанковић.

На питање да само скенер плућа даје праву слику о стању пацијента, Јанковић каже да у неким случајевима тестови могу да буду лажно негативни, на крају болести или у њеном пуном јеку, када је вирус већ сишао у плућа, те да у таквој ситуацији скенер указује на карактеристичне промене на плућима и даје информације да ли је ковид присутан.

Указао је да скуп више параметара даје прави преглед стања.

„Комбинација лабораторијских, клиничких, епидемиолошких параметара даје нам најпоузданији пут ка дијагнози“, рекао је Јанковић.

извор, фото: ТАНЈУГ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *