Јанковић: Епидемиолошка слика охрабрује, али не треба прерано мислити да је крај

Имунолог Срђа Јанковић изјавио је за РТС да је епидемиолошка ситуација повољна, али да споро опада број новооткривених случајева на дневном нивоу и да реп епидемије мора да траје, изразивши наду ће током лета да буде дан без новооболелих од ковида 19.

Јанковић је рекао да све мере које су на снази као препоруке још увек имају кључни значај да се епидемија приведе крају онако како треба.

Истакао је и да би број новооткривених случајева падао стабилније да није било нових жаришта.

Како је рекао, епидемиолошка слика охрабрује, али не треба прерано мислити да је крај јер, докле год имамо осетљиву популацију, могуће је разбуктавање вируса.

Јанковић је истакао да није дошло до поновног убрзаног преношења вируса кроз заједницу и да је то најважније.

Додао је да крива преминулих касни у односу на криву заражених јер болест траје неко време.

Такође, каже да је све већи удео случајева са лакшом клиничком сликом као и да је све већи број асимптоматских случајева.

Говорећи о случају заражених у позоришту у Зајечару, Јанковић је рекао да се у овом тренутку тестирају њихови контакти. Он мисли да ће то остати локализовано на тај колектив и чланове њихове примарне породице.

„Нова жаришта су очекивана и тамо се одмах реагује тако што се стеже противепидемијски обруч око њих“, навео је Јанковић.

Он, ипак, оцењује да је ситуација повољна свуда где нису откривена нова жаришта и да епидемија јењава.

Објаснио је да је број тешко оболелих смањен, али да то не може одмах да се припише биолошком слабљењу вируса, већ више самом јењавању епидемије.

За одјаву епидемије потребно је да прође 28 дана без новооткривених случајева.

Једно од честих питања које је добијао Срђа Јанковић јесте када ће престати да носи маску.

„Обећавам да ћу да скинем маску када будемо имали нула случајева. Нећу баш да чекам 28 дана“, рекао је Јанковић и додао да ће поново да је стави ако се појаве нови случајеви.

извор: ТАНЈУГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *