Ђорђевић положио венац поводом Дана сећања на жртве Холокауста

Поводом обележавања Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, у име Владе Србије, положио је венац код Споменика „Жртвама геноцида у Другом светском рату“.

Поред Ђорђевића венце су положили и државни секретар Ненад Нерић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, представници СУБНОР-а и Удружења логораша, саопштило је Министарство за рад.

Дан сећања на жртве геноцида обележава се 22. априла, када је на данашњи дан 1945. године дошло до пробоја групе заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина у тзв. Независној Држави Хрватској.

Овај дан посвећен је сећању на Србе, Јевреје и Роме страдале у масовним и нечовечним усмрћивањима током Другог светског рата.

Систем концентрационих логора „Јасеновац“ представља једно од највећих стратишта у Другом светском рату, а у периоду између 1941. и 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највећим делом Срба, као и Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада деце (логор у Јастребарском).

Систем концентрационих логора обухватао је више локалитета на територији данашње Хрватске и Босне и Херцеговине.

Најзлогласнији нацистички логор на територији окупиране Србије био је концентрациони логор на Старом Сајмишту у Београду, чији су заточеници, углавном Срби, Јевреји и Роми, масовно убијани од 1941. до 1944. године.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг (Зоран Жестић)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *