Шта је све потребно да родитељи припреме за упис првака?

Упис првака у основне школе је, услед увођења ванредног стања, одложен до даљњег. Ипак, Министарство просвете је, у сарадњи са кабинетом премијерке и Канцеларијом за еУправу, осмислило начин да тај поступак убрза. Истражили смо шта је све потребно да родитељи припреме за упис, а шта је оно што ће школе већ саме прибавити електронским путем. Родитељи који нису у прилици да закажу упис електронским путем моћи ће то да учине телефоном.

На сајту еУправе од 1. априла функционише платформа на којој је могуће да родитељи искажу интересовање за упис детета у одређену школу.  Након укидања ванредног стања, на истом порталу ће моћи и да поднесу захтев за упис.

„Свака школа, односно стручни сарадник, да ли је то један, два, или више, отвориће одређене термине у самој апликацији еЗаказивање, да ли ће то бити од осам до 12, или од 12 до четири, где ће родитељи моћи да изаберу термин, у складу са својим обавезама и својим активностима“, рекао је Милан Пашић, помоћник министра просвете за предшколско и основношколско образовање.

Школама ће родитељи слати напомене о томе да ли је детету потребан продужени боравак. У том случају је потребно да од послодавца прибаве тзв. М4 образац, као доказ да су запослени. Све остало ће се прибављати електронским путем.

„Оно што је новина од ове године је да родитељима неће бити потребан нити један папир. Школа ће по службеној дужности узети, повући из тог система еУписа, односно портала, пребивалиште, Извод из матичне књиге рођених и из система ИЗИС-а, то је здравствени систем, то је од ове године, повући ће и лекарски преглед, када дете обави“, додао је Пашић.

Многи родитељи нису успели да децу одведу на раније заказане превентивне прегледе и вакцинацију, због ванредног стања. У Институту за јавно здравље Србије “Милан Јовановић Батут” кажу да су домовима здравља послали препоруку да прегледе заказују и обављају у циљу избегавања гужве, уз примену физичке дистанце и обавезу да лекари користе прописане мере заштите, употребу маски, рукавица и дезинфекцију после сваког прегледаног пацијента.

На терену нешто другачија ситуација. На Одељењу педијатрије Дома здравља у новобеоградском Блоку 44 рекли су нам да обавезну вакцинацију спроводе, уз претходно заказивање. Ипак, на Одељењу специјалистичких служби, какве су рецимо ОРЛ, или Офталмологија, рекли су нам да примају само хитне случајеве, а да прегледа уз заказивања неће бити до даљњег.

У оним домовима здравља који не могу да испоштују препоруке “Батута” специјалистички прегледи ће бити обављани накнадно. Из Министарства просвете поручују да нема места паници јер ће упис бити могуће обавити све до 31. августа.

извор: РТВ

фото: РТВ (Весна Милановић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *