Шта грађани треба да раде ако желе мораторијум на отплату кредита?

НОВИ САД – Народна банка Србије увела је мораторијум на отплату кредита у трајању од најмање 90 дана, што би значило да клијенти могу да паузирају враћање дуга у априлу, мају и јуну. Они који то прихвате, у том периоду, неће имати никакве обавезе према банци, али ће позајмицу отплаћивати три месеца дуже са нешто већом месечном ратом.

Уколико грађани не желе да направе паузу при отплати кредита, у обавези су да то својој банци најкасније јаве до 31. марта, јер уколико то не ураде аутоматски пристају на застој у плаћању. Они који наредна три месеца не желе да враћају дуг треба да знају да та услуга банке није бесплатна, јер ће се за тај период обрачунавати одређена камата, која у овом случају није затезна.

„Камата је мањи део рате кредита, чак ни она неће бити плаћена одједном, него ће она бити распоређена на отплатног плана, технички то значи да за неког ко има стамбени кредит он ће да има рату већу за пар евра, за неког ко има кеш кредит биће му за пар стотина динара већа рата“, каже Душан Узелац из Каматице.

Ова одлука се односи на више од милион грађана, који тренутно у Србији имају зајмове у банкама, било да су у питању кеш, потрошачки или стамбени кредити. Такође, у наредном периоду, могу да одахну и они који ни пре нису измиривали своје обавезе.

У овом периоду неће бити ни наплате потраживања. Значи неко ко је пре овог стања био у неком кашњењу отплате кредита неће бити притискан ни правно ни позивима да то измире, већ ће то бити настављено када се заврши ванредно стање“, додаје он.

Такође, постоји могућност да дужник који је зауставио плаћање кредита промени одлуку – односно да плати једну рату, али и да наредног месеца ипак одлучи да направи паузу. И у том случају важе правила мораторијума.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Илустрација РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *