Četvrta žrtva koronavirusa je doktorka, nije zaražena u kontaktu sa pacijentima

Doktorka koja je preminula u Nišu od posledica koronavirusa nije zaražena u kontaktu sa pacijentima, već se radi o eksternoj infekciji iz Lugana, kazao je danas direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović.

On je preneo da su lekari vodili dvonedeljnu bitku za njen život, ali nisu uspeli da je dobiju, ukazujući da je trenutno 11 lekara pozitivnih na virus korona na kućnom lečenju. Radovanović je ukazao i da je Klinički centar u Nišu u potpunosti spreman za prihvat svih pacijenata.

 

Osvrnuo se i na komentare da KC Niš ne prosleđuje podatke, rekavši da je šest medicinskih radnika otpušteno sa blagim simptomima u kućnu izolaciju.

„Ne možemo da dajemo informacije iz časa u čas, već je bolje da ovako jednom dnevno iznesemo podatke, jer Klinički centar nije zadužen samo za Niš, već je regionalni centar“, dodao je Radovanović.

Njegov kolega anesteziolog iz Niša rekao je da je prva pacijentkinja u Nišu, ujedno i koleginica, i prva žrtva u tom gradu.

Objasnio je da je ona određeni deo kliničkog toka provela kući, da je tek naknadno lečena na infektivnoj klinici, a tek nakon potvrde iz Lugana išlo se u pravcu izolacije.

Njen klinički tok se progresivno pogoršavao, i 21. je stavljena na veštačku ventilaciju.

On je dodao da u Nišu još nema starijih pacijenata, ali ima iz rizičnih grupa, to jest onih koji imaju pridružene bolesti.

Lekari u Leskovcu zaraženi kontaktom iz inostranstva

Epidemiolog Darija Kisić-Tepavčević, kada je reč o lekarima u Leskovcu, koji su stavljeni u izolaciju, rekla je da se radi o kontaktu čije zaražavanje se desilo van zemlje.

Sve mere koje su preduzete, prema njenim rečima, preduzete su u cilju sprečavanja unošenja virusa među zdravstvenim radnicima.

Zbog toga, ističe, odlučeno je povećano testiranje zdravstvenih radnika.

Zamenica direktora Infektivne klinike KCS Ivana Milošević odgovorila je na pitanje da li trudnice mogu da prenesu virus svom plodu, rekla da, prema iskustvu kineskih kolega, one nisu u riziku za težu formu bolesti, što nije bio slučaj sa panedmijskom gripom.

Kisić-Tepavčević je rekla da su dve bebe testirane iz mera predostrožnosti, jer su bile u porodici u kojoj je ustanovljeno prisustvo virusa.

„U drugim okolnostima ne bi se radi ni ispitivanja. Potvrđeno je na osnovu publikacija da mogu biti pozitivna i najmlađa deca, ali u većini slučajeva ili nemaju nikakav oblik kliničkog ispoljavanja ili se radi o blažoj infekciji“, zaključila je ona.

izvor: TANJUG; RTV
foto: Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *