Четврта жртва коронавируса је докторка, није заражена у контакту са пацијентима

Докторка која је преминула у Нишу од последица коронавируса није заражена у контакту са пацијентима, већ се ради о екстерној инфекцији из Лугана, казао је данас директор Клиничког центра Ниш Зоран Радовановић.

Он је пренео да су лекари водили двонедељну битку за њен живот, али нису успели да је добију, указујући да је тренутно 11 лекара позитивних на вирус корона на кућном лечењу. Радовановић је указао и да је Клинички центар у Нишу у потпуности спреман за прихват свих пацијената.

 

Осврнуо се и на коментаре да КЦ Ниш не прослеђује податке, рекавши да је шест медицинских радника отпуштено са благим симптомима у кућну изолацију.

„Не можемо да дајемо информације из часа у час, већ је боље да овако једном дневно изнесемо податке, јер Клинички центар није задужен само за Ниш, већ је регионални центар“, додао је Радовановић.

Његов колега анестезиолог из Ниша рекао је да је прва пацијенткиња у Нишу, уједно и колегиница, и прва жртва у том граду.

Објаснио је да је она одређени део клиничког тока провела кући, да је тек накнадно лечена на инфективној клиници, а тек након потврде из Лугана ишло се у правцу изолације.

Њен клинички ток се прогресивно погоршавао, и 21. је стављена на вештачку вентилацију.

Он је додао да у Нишу још нема старијих пацијената, али има из ризичних група, то јест оних који имају придружене болести.

Лекари у Лесковцу заражени контактом из иностранства

Епидемиолог Дарија Кисић-Тепавчевић, када је реч о лекарима у Лесковцу, који су стављени у изолацију, рекла је да се ради о контакту чије заражавање се десило ван земље.

Све мере које су предузете, према њеним речима, предузете су у циљу спречавања уношења вируса међу здравственим радницима.

Због тога, истиче, одлучено је повећано тестирање здравствених радника.

Заменица директора Инфективне клинике КЦС Ивана Милошевић одговорила је на питање да ли труднице могу да пренесу вирус свом плоду, рекла да, према искуству кинеских колега, оне нису у ризику за тежу форму болести, што није био случај са панедмијском грипом.

Кисић-Тепавчевић је рекла да су две бебе тестиране из мера предострожности, јер су биле у породици у којој је установљено присуство вируса.

„У другим околностима не би се ради ни испитивања. Потврђено је на основу публикација да могу бити позитивна и најмлађа деца, али у већини случајева или немају никакав облик клиничког испољавања или се ради о блажој инфекцији“, закључила је она.

извор: ТАНЈУГ; РТВ
фото: Pexels

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *