Чак 65.000 грађана се из дијаспоре вратило у земљу

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је ствар која мучи државу неочекиван, готово невероватан број наших држављана из иностранства, који, и поред свих апела, долазе у земљу, и поручила да би акт патриотизма, у овом моменту, био да у овом тренутку остану у земљама у којима живе и раде.

“Наша молба је била да остају у земљама у којима живе и бораве, да се не враћају, јер је тешко исконтролисати кретање, а они морају да буду у изолацији 14 – 28 дана. У том случају, шта год да се деси, наш здравствени систем ће бити оптерећен”, рекла је Брнабић на прес конференцији.

Како је рекла, због тога што сви апели нису били нарочито успешни, и имамо гужву на Хоргошу или Батровцима, колоне дуге и по 15 или 20 километара.

Брнабић је пренела да се од 14. марта до јутрос у осам сати, 65.142 грађана који су живели и боравили у иностранству вратило у Србију.

“То је невероватан број, неочекиван”, рекла је Брнабић.

Она је навела да је посебан изазов то што постоје конкретни подаци да се у Србију у последњих 48 сати враћају и наши грађани из иностранства, којима је у тим земљама потврђено да су заражени, који лековима снижавају температуре, и долазе овде.

“То је још један нови изазов и због тога смо одлучили да додатно пооштримо мере и санкције, како бисмо пробали да сачувамо популацију у Србији”, рекла је Брнабић и приметила да је вероватно свако од нас чуо или зна за макар једну особу која се вратила и не поштује меру обавезне самоизолације.

“Имамо и бројне грађане који се враћају и који су одговорни, али је патриотски било остати тамо где су се нашли, јер онда макар не би оптеретили наш здравствени систем, већ би се лечили тамо где раде и, на крају, плаћају порезе. Али, тамо се углавном здравствена заштита плаћа, а код нас је углавном бесплатна”, рекла је Брнабић.

Поновила је да је то нешто што у овом моменту неизмерно оптерећује државу, јер се мора заштитити наш здравствени систем и медицински радници.

“Видели сте сви и примере наших фудбалера, који долазе из иностранства, где имају милионске уговоре, који долазе овде и нису у самоизолацији и то је посебно нешто са чим ће се суочавати наши надлежни органи”, рекла је Брнабић.

Премијерка је захвалила грађанима што пријављују оне који крше самоизолацију, јер, како је рекла, то није тужакање, већ је од кључне важности како би се успорило ширење вируса и како би притисак на здравствени систем био што мањи.

“Нажалост, акт патриотизма је био остати у земљама где живите и радите, не да долазите у Србију”, поновила је.

Брнабић је додала да владина Канцеларија за ИТ управу и МУП раде заједно са појединим компанијама на посебној апликацији е-карантин, која ће надлежнима помоћи да на најефикаснији начин прате и контролишу да ли се самоизолација поштује.

Премијерка је истакла да ће дијаспорци који вечерас улазе у земљу морати да поштују полицијски час.

„Морате да у 20 часова станете где сте и чекате до 5 ујутро“, поручила је Брнабић и додала да ће од јутра сви који немају боравиште у Србији бити упућивани у Моровић.

„Они не могу да се крећу након 20 часова, тако да ми то не можемо да прекршимо. Грубо је – они јесу наши држављани и Србија ће их примити. Али отишли су оданде где су имали задужени здравствени центар. Молили смо их да не долазе. Цео здравствени систем Србије је много пута слабији, када је реч о новцу, од здравствених система земаља у којима живе и раде, где плаћају порез. Наш систем је са бољим стручњацима, али слабије плаћен са мање ресурса », казала је он.

Осврнула се и на пацијенте који су у самоизолацији, а који су доказано инфицирани, рекавши да са њима нема проблема.

„Они су у контакту са лекарима из Београда, Ниша, Крагујевца, свакодневно, више пута дневно. Лекари са клиника које су задужене за пацијенте их зову неколико пута дневно да провере опште стање. О њима нисам причала, јер са њима нема проблема“, рекла је Брнабић.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг (Тања Валић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *