Хране има, имаћемо огроман број маски и довољно респиратора

Председник Србије Александар Вучић је поручио да Србија хране има на претек и да планира, након процене, да извезе суседима који је немају.

“Ми што се прехрамбених производа тиче, мислим да је Србија у бољем стању него ЕУ, што се тиче велепродаје и малопродаје. Нема ниједна земља ЕУ да има боље снабдевање продавница. Што се хране тиче, имамо је на претек, те ћемо у складу са одлуком, ако је влада буде донела, после процене, нешто хране да извеземо нашим комшијама у региону. Ми је имамо превише, а они је немају. И гледаћемо да помогнемо комшијама у региону, пре свега мислим на БиХ, односно РС, посебно када говоримо о извозу брашна. Имамо такав захтев и из Северне Македоније, и верујем да ћемо моћи и то и са Црном Гором”, објаснио је он.

вуциц, корона6

Танјуг (Председништво Србије)

Вучић је казао да ћемо ускоро имати са сетвом завршеном гарантованог брашна за две године, и то да само хлеб једемо.

„То су огромни вишкови које имамо. Што се тиче стања на тржишту имамо милион тона пшеничне, довољно за 10 месеци, кукуруза четири милиона тона. Укупне залихе су велике, а тако и рафинисаног уља око шест милиона литара. Све што се тиче хране имамо више него довољно и људи за то не морају да брину уопште”, подвукао је он.

Најавио је да се неће смањивати плате државном сектору, а да ће од 1. априла, као што је обећао, бити повећане плате свим здравственим радницима за 10 одсто. Нико, нагласио је, неће изгубити посао у јавом сектору.

Навео је да је једна скандинавска авио компанија, чији су власници три земље, отпушта 90 одсто радника.

Ми ту ситуацију можемо да издржимо захваљујући економској политици, додао је он. Указао је да је НБС реаговала и ставила мораторијум на исплате камата, указујући да неће тећи ни затезне камате.

Влада је донела неколико важних и добрих мера везано за неплаћање рачуна за фебруар, март и април, а догодиће се исто ако треба и за мајске рачуне, најавио је Вучић након седнице владе.

Указао је да САД, као најмоћнија силу света, нема више монетарне инструменте да се бори, јер је ФЕД спустио каматну стопу на нули, смањили су порезе, и тешко да имају неку другу меру.

„Ми имамо“, подвукао је он.

Рекао је да Србија неће као други да заборави на дефицит, стање у буџету и задуживања.

„Ми гледамо шта раде Немци. Они неће да троше шта немају. Када гледам милијарде које изговарају неки само да би смирили народ, ја да обећавам милијарде нећу. То којима треба за изборе неко обећавају. Код нас је стање веома добро“, нагласио је он.

Казао је и да Србија неће, као што је Хрватска бранећи своју валуту, дозволити пад курса динар ни за 1,1 одсто као куна, и да ће држати стабилан курс.

Кина нам шаље све што смо тражили

Кина је одобрила Србији сву помоћ коју смо тражили за борбу против корона вируса, рекао је Вучић и истакао да се прва велика испорука очекује у суботу пре подне.

Вучић је поновио да је бескрајно захвалан Кини и председнику Си Ђипингу на помоћи и подршци, додајући да су разговори са кинеским партнерима оно што га у овој ситуацији чини задовољним.

“Имали смо изванредне разговоре данас. Кина обраћа пажњу на Србију. Нашој амбасади у Кини су се јавили и Алибаба и друге компаније, желе да разговарамо и помогну”, рекао је Вучић.

Он је додао да Кина шаље велику помоћ, шаље експерте, стручњаке за корону које ћемо, каже, овде да обезбедимо .

“Оно што од нас зависи – ми готово да ништа више не можемо да учинимо. Зато хвала бескрајно Кини на томе”, рекао је Вучић.

Он је додао да је много срећан што имамо такве пријатеље.

“Поносан сам што је Србија раније показивала пријатељство према њима. Они то нису заборавили”, додао је председник.

Вучић је истакао да нема материјала и машине коју нам Кина није одобрила.

“Све што смо тражили, ја сам тражио да наши напишу све што им падне на памет, и све су наша кинеска браћа, на челу са великим лидером, одобрили”, рекао је Вучић.

Истакао је да се прва велика испорука очекује у суботу пре подне, те да ће он ићи да је дочека на аеродрому, како би се још једном захвалио на помоћи.

Како је рекао, када будемо победили ову пошаст, највећа жеља му је да дочека Сија у Србији, те да верује да би више од пола милиона људи дошло да га сачека.

Имаћемо огроман број маски и довољно респиратора

Вучић је изјавио да у овом тренутку постоје капацитети за збрињавање чак 6.000 потенцијално оболелих од корона вируса, да ћемо имати огромну количину маски и довољно респиратора.

Вучић је истакао да у Србији много мање недостаје потребних ствари него, на пример, у земљама ЕУ и САД.

Како је рекао, код нас недостају дезинфекциона средства и тренутно немамо довољне количине хируршких маски, али да су обезбеђене и да ће их бити у огромним количинама.

„Добићемо огромне количине маски и спречићемо црно тржиште, производе две фабрике, сада ће и трећа, а биће и четврта. У међувремену што ћемо да купимо, што да добијемо, али имаћемо више од 30 милиона маски. Проблем једино имамо са дезинфекционим средствима због увоза репроматеријала, али и то ћемо да решимо“, поручио је Вучић.

Такође, наводи да је држава свој посао обавила на добар начин и да треба посебно повести рачуна о здрављу лекара и медицинских средстава.

Већ сада имамо обезбеђен смештај за око 6. 000 људи, а нада се, каже, да неће бити потребе да толико њих хоспитализујемо.

„Имамо сада и много више респиратора и то не само у односу на 2009. и 2013. већ и у односу на пре седам дана. Стиже много већи број респиратора“.

Вучић каже да имамо и транспортне респираторе, који су важни, поред клиничких респиратора, а обезбеђени су и потребни гасови.

Ти транспортни су нам важни због превоза до болница оних који ће да буду најугроженији, додао је он.

„Сутра у Лајпцигу ћемо узети један део, а у Каиру други део. По целом свету смо тражили и снашли смо се како би обезбедили наше грађане“, рекао је Вучић додајући да не жели да каже одакле ће све они бити набављени.

Вучић је рекао да сутра очекује највећу количину клиничких респиратора.

Нагласио је да је данас кренула настава у школама од куће и захвалио просветнима радницима.

„Немојте да им се смејете, извели смо то најбоље у Европи, они су брзо реаговали и то припремили“, казао је председник.

Додао је да се сутра неће обраћати јавности, пошто ће имати разговор са Ангелом Меркел у 14.00 сати.

извор: ТАНЈУГ, РТВ

фото: танјуг (председништво Србије)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *