Фондација „Тијана Јурић“ започела с едукацијом о безбедној употреби интернета

Ненасилни облици понашања као алтернатива растућој култури насиља.

Из Фондације „Тијана Јурић“ јављају да су започели реализацију пројекта „Безбедност и одговорност“, који ће обухватити 5.000 ученика и ученица основних и средњих школа, као и 1.000 родитеља, старатеља и стручних радника. Циљ пројекта је, наводи се, едукација о безбедној употреби интернета кроз интерактивне радионице, представе, трибине за родитеље, стручне раднике и раднице, као и едукативну игрицу.

– Правилна и правовремена едукација је најважнија превентивна активност, јер утиче на развој одговорности код деце за сопствене поступке, посебно у ситуацијама вршњачког насиља. Током 2019. године одржали смо 300 едукативних програма, и у 2020. наставићемо сличним темпом. Важност теме препознала је Теленор фондација, која је пружила подршку нашем раду и омогућила наставак одржавања едукативних програма широм Србије – изјавио је оснивач Фондације Игор Јурић.

Пројектом се афирмише коришћење интернета и других информационо-комуникационих технологија и алата, али нагласак се ставља на правилну селекцију садржаја и безбедност, наводе у Фондацији, циљ је како додају, да се младима прикажу ненасилни облици понашања, као алтернатива растућој култури насиља, и да се у најранијем добу усади свест о корисности модерних технологија, али и о безбедносним ризицима о којима треба водити рачуна.

Будући да су у бригу о безбедности деце укључени и други важни актери, у програм су укључени и родитељи истаратељи деце, а школа се препознаје као установа са најзначајнијим задацима када су у питању едукација и превенција насиља.

Ово није први пут да ове две фондације заједнички раде на едукацији о безбедности деце на интернету. Током 2017. године реализован је пројекат „Гледај вебинар – буди безбедан“ који је обухватио више од 10.000 ученика и 1.000 родитеља и наставника, наводи се на крају саопштења.

извор: mojnovisad.com / Fotografija: Ilustracija/mojnovisad.com (Aleksandar Jovanović)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *