ФК Војводина данас слави 106. рођендан

Пре тачно 106 година, 6. марта 1914. године, у Темеринској улици број 12, у тадашњој штрикерској радионици Саве Шијакова, група ученика некадашње Велике српске православне гимназије (данашње гимназије „Јован Јовановић Змај“), практично у илегали, основала је први српски клуб у Новом Саду.

У то време, непосредно пред почетак Првог светског рата, у граду су постојала још само два мађарска и један јеврејски клуб.

Оснивачи клуба, међу којима су били будући универзитетски професор Владимир Милићевић, будући хемичар Миленко Хинић, будући правници Раденко Ракић, Каменко Ћирић и Коста Хаџи, будући текстилни индустријалац Миленко Шијаков, затим његов брат Ђорђе и отац Сава, као и Гојко Тошић, Ђорђе Живанов, Бранко Госпођиначки и Живојин Бајазет, одлучили су да име клуба буде Војводина, као омаж и асоцијација на некадашње Војводство Србија и Тамишки Банат, круновину Аустријског царства које је постојало између 1849. и 1861. године, а које је настало у складу са привилегијама које је аустријски цар дао Србима још давне 1691. године, подсећа РТВ.

Тим поводом, у Темеринској 12, пре шест година је постављена спомен-плоча у част оснивачима Војводине, а данас у 12 часова председник ФК Војводина Војислав Гајић и представници Секције ветерана су на њу поставили ловоров венац и на тај начин одали почаст онима који су основали клуб, те истовремено симболично обележили 106. рођендан „старе даме“.

ЧЕСТИТКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА НОВОГ САДА: „Фудбалски клуб Војводина има много разлога за славље. На данашњи дан, чувена Воша обележава 106 година свог постојања, а ми, Новосађани, се радујемо заједно с њом. Разлози за славље се првенствено тичу успеха који постиже, а затим и очувања својеврсног новосадског бренда, дуже од века, који увек има позитиван призвук. То је клуб који се воли, клуб за који се навија из срца и који ћемо увек подржавати, поносни на све његове успехе. ФК Војводина брижљиво чува своје вредности и негује сећање на играче и управу у дугој традицији постојања. Такође, навијачи „старе даме“ представљају увек играча више на терену и без њих не би било истог полета у самој игри. Нека вас увек прате борбеност и квалитет, и нека влада атмосфера слоге у тиму ФК Војводина. Срећан вам 106. рођендан!“ – рекао је Милош Вучевић, а пренео његов Кабинет.

извор: РТВ
фото: mojnovisad.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *