Фестивал на Палићу 27. пут од 12. до 18. септембра

Овогодишње, двадесет седмо издање Фестивала европског филма Палић, одржаће се од 12. до 18. септембра на Палићу и у Суботици, у организацији Отвореног универзитета Суботица. Фестивал се ове године одржава у биоскопу „ЕуроСинема” и „Арт биоскопу Лифка” у Суботици, као и биоскопу „Абазија” на Палићу.
Овогодишња добитница награде „Александар Лифка“, за изузетан допринос европској кинематографији, у категорији иностраних стваралаца је легендарна мађарска редитељка Илдико Ењеди, која је за свој последњи филм „О телу и души“ добила једну од најпрестижнијих награда у свету независног филма – Златног медведа на Берлиналу. У категорији стваралаца из Србије, „Лифку“ за ову годину је добила наша чувена глумица Мирјана Карановић. Италијанска редитељка и монтажерка Сара Фгаиер добитница је овогодишње награде „Ундергроунд спирит“ коју фестивал додељује за изузетан рад на пољу независног филма, као и за јединствен приступ филмском језику и аутентичну ауторску поетику изграђену ван главних токова индустрије.
Публици ће бити представљено више од 100 филмова из свих крајева Европе, у 15 различитих селекција и програмских целина. Главну такмичарску селекцију чини 12 европских остварења. На свечаном отварању, 12. септембра, премијерно ће бити приказан филм „Име народа” Дарка Бајића, у продукцији „Зиллион филм-а”. На програму ће се наћи филм „Пинокио“ италијанског редитеља Матеа Гаронеа („Гомора”, „Ријалити шоу”, „Догман”). Познати француски аутор старије генерације Филип Гарел биће на програму са новим филмом “Со од суза”, а ветеранка пољског и светског филма Агњешка Холанд ће на репертоару бити с новим филмом “Шарлатан”. Један од најособенијих немачких редитеља Кристијан Пецолд долази с драмом “Ундин”, која је на овогодишњем Берлиналу добила награду критике ФИПРЕСЦИ и Сребрног медведа за најбољу глумицу. Најконтроверзнији филм главног програма биће „Наташа”, један од филмова обимног пројекта ДАУ руског редитеља Иље Хржановског. Из званичне селекције неодржаног Канског фестивала стиже пољско-шведски филм „Зној” Магнуса Вон Хорна, док ће се филмом “Лекције из персијског” представити редитељ Владимир Перелман („Кућа песка и магле, „Живот пред очима”…). На Палићу ће бити приказани и филмови „Дивља земља” данске редитељке Јеанетте Нордахл, „Валан” мађарског редитеља Беле Баготе, „Нада” норвешке редитељке Марие Сøдахл и „18% сивог” бугарског редитеља Виктора Чучкова. Фестивал ће 18. септембра, ван конкуренције, свечано затворити „Хотел Београд” редитеља Константина Статскија.
У такмичарској селекцији програма „Паралеле и Судари” биће приказани филмови „ Очајање” летонског редитеља Карлиса Лесинша, „Слушкиња” украјинске редитељке Кристине Сиволап, „ФОМО – страх од пропуштања” Атиле Хартунг из Мађарске, „ФРЕМ” словачке редитељке Вјере Чаканиове, „Убиј, па напусти град” (Мариусз Њилцзyńски, Пољска), „Матер” хрватског редитеља Јуре Павловића, „Партенон” литванског редитеља Мантаса Кведаравичиуса, аустријски филм „Краљевско плава” Динка Драгановића, домаћи филм „Сутра је још увек јули” који је режирао Дејан Влаисављевић Никт, „Заборављени” Дарје Онишченко из Украјине, , „Послуга” словачког редитеља Ивана Острочовског. Ван конкуренције ће у истој селекцији бити приказана остварења „Први мост” Лаиле Пакалнине из Летоније, „Ја сам Френк” словеначког редитеља Метода Певеца, и „Патроле” бугарског редитеља Стефана Командарева.

извор: КомуникАрт
фото: Тамара Маркић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *