U Srbiji 445 novoobolelih od korone, preminule još 4 osobe

U Srbiji je danas do 15 sati registrovano još 445 osoba pozitivnih na virus korona, preminule su još četiri osobe, ukupno 103, a do danas su izlečene 443 osobe, saopštila je danas epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Gde su hospitalizovani oboleli od virusa korona

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je 3.511 pacijenata obolelih od virusa korona je hospitalizovano, od kojih je 128 na respiratoru.

Na Infektivnoj klinici KCS smeštena je 61 osoba, od kojih su četiri na respiratoru.

U starom delu niškog Kliničkog centra smešteno je 200 pacijenata, od kojih je 13 respiratoru, a u novom delu ustanove nalazi se još 297 osoba.

U KC Vojvodina nalazi se 142 pacijenta, od kojih je 10 na respiratoru, a u KC Kragujevac 102 obolelih, među kojima je 13 na respiratoru.

U KBC “Dr Dragiša Mišović” smešteno je 307 pacijenta, od kojih je 36 na mehaničkoj ventilaciji.

Na Klinici za pulmologiju KCS smešteno je 84 osobe, od kojih je sedam na respiratoru.

U KBC “Zemun” je 308 pacijenata, od kojih 16 na respiratoru, a u KBC “Zvezdara” 254 obolelih od kojih je 15 na mehaničkoj ventilaciji.

U Opštoj bolnici Pančevo na bolničkom lečenju je 167 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

U Vojnoj bolnici Karaburma nalazi se 74 pacijenata, a pet na respiratoru, dok je na Institutu Banjica 51 osoba.

Kad je reč o privremenim bolnicama sa lakšim slučajevima bolesti covid-19, na Beogradskom sajmu je 369 osoba, u hali Čair i hotelu Centroturist u Nišu smešteno je 296 osoba, a u Domu studenata njih 217.

Na Novosadskom sajmu smešteno je 188 lakše obolelih, u Srednjoj medicinskoj školi “Dva heroja” u Novom Pazaru 25.

U Specijalnoj bolnici Junaković kod Apatina smešteno je 26 osoba, na Institutu Selters u Mladenovcu 87, u Banji Koviljači 31, u Specijalnoj bolnici Merkur u Vrnjačkoj banji 29, a u Institutu Niška banja 96, navela je Kisić Tepavčević.

Ona je na pres konferenciji u Nišu rekla da su u poslednjih 24 sata testirani uzorci 3.194 osobe, od kojih je 445 bilo pozitivno na virus korona.

Hospitalizovano je 3.511 pacijenata, a 128 je na respiratoru.

Do danas u 15 sati, testirane su ukupno 29.472 osobe u Srbiji.

Kisić je navela da su u poslednjih 24 sata preminule četiri osobe od posledica infekcije Kovidom 19, troje muškaraca i jedna žena.

Ukupan broj preminulih je 103.

Procenat smrtnosti je 1,9.

Ukupan broj izlečenih građana do sada je 443, istakla je Kisić Tepavčević.

Ona je saopštila da je 593 zdravstvenih radnika pozitivno na virus korona. Testirano je 6.070 zdravstvenih radnika, od kojih je 593 pozitivno na Kovid 19.

Hospitalizovano je 382 zdravstvenih radnika, rekla je Kisić Tepavčević.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kisić je rekla da je do danas pet zdravstvenih radnika preminulo.

Ona je dodala da su zdravstveni radnici grupa koja je profesionalno pod povećanim rizikom, a opterećenje obolevanja u toj grupi iznosi između 10 i 15 odsto svih obolelih, što je slučaj i u drugim zemljama.

„Sada je nešto više od 10 odsto“, rekla je Kisić.

Zdravstveni radnici obučeni za rad na kineskim respiratorima

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je, od prvog dopremanja medicinske opreme iz Kine, organizovana neophodna obuka anesteziologa, infektologa i drugih zdravstvenih radnika za rad na tim aparatima.

Kako je rekao, to je urađeno u svim kliničkim centrima, prvo u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a zatim i u Kragujevcu.

„To nije sporno, naši stručnjaci su obučeni“, rekao je Tiodorović na pres konferenciji u Nišu, odgovarajući na pitanja novinara.

starosna, struktura, 16

covid19.rs

Tiodorović je naveo i da je, na početku krize, u trenutku kada su respiratori najtraženija roba koja znači život, Vlada Srbije donela odluku da se ne možemo držati standarda EU, koji su korišćeni kada je oprema u pitanju.

On je istakao da je bilo važno nabaviti opremu, da bi se spasavali životi i smanjile žrtve, da bi se što lakše prošlo u ovoj borbi za ljude.

„Svesni smo toga. Kada sve prođe, jer je ovo privremena mera, vratićemo se standardima EU, ali ovog trenutka kada je velika potražnja, ali i veliki deficit ove opreme, to je bio neophodan, iznuđen potez da bismo obezbedili dovoljno respiratora“, rekao je Tiodorović.

Ojačani kapaciteti za testiranje, više od 3.000 uzoraka dnevno

Srbija je značajno ojačala kapacitete za testiranje na korona virus i danas je premašila broj od 3. 000 testiranih na dnevnom nivou, a spremna je i za veći broj testiranja, izjavila je Kisić Tepavčević.

Ona je na pres konferenciji u Nišu, na pitanje o žalbama pacijenata u privremenoj bolnici na Sajmu da nema dovoljno laboranata koji uzimaju briseve i da zbog toga pacijenti ostaju na Sajmu duže nego što je potrebno, rekla da će svi koji imaju indikacije da im se uzmu kontrolni nalazi biti testirani što je pre moguće.

„Oni jesu na listi prioriteta, jer želimo da oni koji su se izborili sa virusom što pre odu kući i oslobode kapacitete za one kojima je potreban bolničko lečenje“, kazala je Kisić.

Pojasnila je da su procedure takve da se analizira kada je najpovoljniji period da se uzmu uzorci za briseve kako bi se umanjila mogućnost da se dobije netačan rezultat. Kako je rekla, u Srbiji se koristi PCR metoda koja predstavlja „zlatni standard“ u dijagnozi Kovida 19, dok se tzv.brzi testovi koriste samo kao dopunska metoda u određenim indikacijama.

„Sve to zahteva određeno vreme, ali smo se opredelili za ovakav pristup jer je najvalidniji i jer su nam životi građana na prvom mestu“, kazala je Kisić.

izvor: TANJUG, RTV

foto:covid19.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *