У Србији 445 новооболелих од короне, преминуле још 4 особе

У Србији је данас до 15 сати регистровано још 445 особа позитивних на вирус корона, преминуле су још четири особе, укупно 103, а до данас су излечене 443 особе, саопштила је данас епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

Где су хоспитализовани оболели од вируса корона

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је да је 3.511 пацијената оболелих од вируса корона је хоспитализовано, од којих је 128 на респиратору.

На Инфективној клиници КЦС смештена је 61 особа, од којих су четири на респиратору.

У старом делу нишког Клиничког центра смештено је 200 пацијената, од којих је 13 респиратору, а у новом делу установе налази се још 297 особа.

У КЦ Војводина налази се 142 пацијента, од којих је 10 на респиратору, а у КЦ Крагујевац 102 оболелих, међу којима је 13 на респиратору.

У КБЦ “Др Драгиша Мишовић” смештено је 307 пацијента, од којих је 36 на механичкој вентилацији.

На Клиници за пулмологију КЦС смештено је 84 особе, од којих је седам на респиратору.

У КБЦ “Земун” је 308 пацијената, од којих 16 на респиратору, а у КБЦ “Звездара” 254 оболелих од којих је 15 на механичкој вентилацији.

У Општој болници Панчево на болничком лечењу је 167 пацијената, од којих је један на респиратору.

У Војној болници Карабурма налази се 74 пацијената, а пет на респиратору, док је на Институту Бањица 51 особа.

Кад је реч о привременим болницама са лакшим случајевима болести covid-19, на Београдском сајму је 369 особа, у хали Чаир и хотелу Центротурист у Нишу смештено је 296 особа, а у Дому студената њих 217.

На Новосадском сајму смештено је 188 лакше оболелих, у Средњој медицинској школи “Два хероја” у Новом Пазару 25.

У Специјалној болници Јунаковић код Апатина смештено је 26 особа, на Институту Селтерс у Младеновцу 87, у Бањи Ковиљачи 31, у Специјалној болници Меркур у Врњачкој бањи 29, а у Институту Нишка бања 96, навела је Кисић Тепавчевић.

Она је на прес конференцији у Нишу рекла да су у последњих 24 сата тестирани узорци 3.194 особе, од којих је 445 било позитивно на вирус корона.

Хоспитализовано је 3.511 пацијената, а 128 је на респиратору.

До данас у 15 сати, тестиране су укупно 29.472 особе у Србији.

Кисић је навела да су у последњих 24 сата преминуле четири особе од последица инфекције Ковидом 19, троје мушкараца и једна жена.

Укупан број преминулих је 103.

Проценат смртности је 1,9.

Укупан број излечених грађана до сада је 443, истакла је Кисић Тепавчевић.

Она је саопштила да је 593 здравствених радника позитивно на вирус корона. Тестирано је 6.070 здравствених радника, од којих је 593 позитивно на Ковид 19.

Хоспитализовано је 382 здравствених радника, рекла је Кисић Тепавчевић.

Одговарајући на питања новинара, Кисић је рекла да је до данас пет здравствених радника преминуло.

Она је додала да су здравствени радници група која је професионално под повећаним ризиком, а оптерећење оболевања у тој групи износи између 10 и 15 одсто свих оболелих, што је случај и у другим земљама.

„Сада је нешто више од 10 одсто“, рекла је Кисић.

Здравствени радници обучени за рад на кинеским респираторима

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да је, од првог допремања медицинске опреме из Кине, организована неопходна обука анестезиолога, инфектолога и других здравствених радника за рад на тим апаратима.

Како је рекао, то је урађено у свим клиничким центрима, прво у Београду, Новом Саду и Нишу, а затим и у Крагујевцу.

„То није спорно, наши стручњаци су обучени“, рекао је Тиодоровић на прес конференцији у Нишу, одговарајући на питања новинара.

старосна, структура, 16

covid19.rs

Тиодоровић је навео и да је, на почетку кризе, у тренутку када су респиратори најтраженија роба која значи живот, Влада Србије донела одлуку да се не можемо држати стандарда ЕУ, који су коришћени када је опрема у питању.

Он је истакао да је било важно набавити опрему, да би се спасавали животи и смањиле жртве, да би се што лакше прошло у овој борби за људе.

„Свесни смо тога. Када све прође, јер је ово привремена мера, вратићемо се стандардима ЕУ, али овог тренутка када је велика потражња, али и велики дефицит ове опреме, то је био неопходан, изнуђен потез да бисмо обезбедили довољно респиратора“, рекао је Тиодоровић.

Ојачани капацитети за тестирање, више од 3.000 узорака дневно

Србија је значајно ојачала капацитете за тестирање на корона вирус и данас је премашила број од 3. 000 тестираних на дневном нивоу, а спремна је и за већи број тестирања, изјавила је Кисић Тепавчевић.

Она је на прес конференцији у Нишу, на питање о жалбама пацијената у привременој болници на Сајму да нема довољно лабораната који узимају брисеве и да због тога пацијенти остају на Сајму дуже него што је потребно, рекла да ће сви који имају индикације да им се узму контролни налази бити тестирани што је пре могуће.

„Они јесу на листи приоритета, јер желимо да они који су се изборили са вирусом што пре оду кући и ослободе капацитете за оне којима је потребан болничко лечење“, казала је Кисић.

Појаснила је да су процедуре такве да се анализира када је најповољнији период да се узму узорци за брисеве како би се умањила могућност да се добије нетачан резултат. Како је рекла, у Србији се користи ПЦР метода која представља „златни стандард“ у дијагнози Ковида 19, док се тзв.брзи тестови користе само као допунска метода у одређеним индикацијама.

„Све то захтева одређено време, али смо се определили за овакав приступ јер је највалиднији и јер су нам животи грађана на првом месту“, казала је Кисић.

извор: ТАНЈУГ, РТВ

фото:covid19.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *