У Србији 408 новоинфицираних корона вирусом, умрло још пет особа, укупно 99      

У Србији је у последња 24 сата код још 408 особа регистрован вирус корона, преминуло је још пет особа, укупно 99, али је и пет особа „скинуто“ са респиратора, саопштио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је, на прес конференцији, рекао да је у последњих 24 сата у Србији тестирано 2. 880 особа, од којих је 408 позитивно на Ковид 19.

Хоспитализовано је 3.245 пацијената, а на респиратору је тренутно 128 пацијената.

Лакше оболели у контакту с породицом

Начелник Инфективне клинике Горан Стевановић објаснио је данас да пацијенти који су у бољем општем стању сами могу да пренесу те информације својој породици, док о случајевима оболелих на интензивној нези породицу информишу лекари.

Стевановић је, на питање зашто породице хоспитализованих заражених не могу да добију информације о њиховом стању, рекао да пацијенти који су хоспитализовани, а у општем су добром стању, могу сами да комуницирају мобилним телефоном.

“Сваки дан им се саопштава њихово здравствено стање, које могу да комуницирају породици, која не мора да зове лекаре”, рекао је он.

„Што се тиче тешко оболелих на интензивном одељењу, постоје термини за давање телефонских информација“, каже епидемиолог.

Он је замолио да се чланови породице хоспитализованих међусобно усагласе и да само једна особа зове да би се добила информација, јер у супротном долази до загушења телефонске линије.

„А свакако ће директно добити информације од лекарског кадра који се брине о пацијенту“, казао је он.

Замолио је и за стрпљење за случајеве када породице зову, а лекари имају тог тренутка прилив, односно пријем нових пацијената.

Лончар је истакао да је у последњих 24 сата пет пацијената „скинуто“ са респиратора, због побољшања здравственог стања.

До данас у 15 сати у Србији тестирано укупно 26.278 људи.

У последња 24 сата преминуло је још пет особа, укупно 99.

Преминула су два мушкарца и три жене, просечних година старости 69, додао је Лончар.

У домовима за старе је позитивно 243 корисника на корона вирус и 32 радника, саопштио је Лончар.

Када је реч о здравственим радницима, од укупно 4.862 позитивних случајева њих 557 су здравствени радници, рекао је Лончар, што чини 11,43 одсто укупног броја заражених.

„Тренутно је 360 здравствених радника на болничком лечењу“, додао је министар.

Он је рекао да је то проценат који је отприлике забележен у свим земљама.

Објаснио је и да се са тим бројем рачунало и да може да се поднесе и надокнади одсуство заражених да би систем могао да функционише.

Каже да је на Торлаку лабораторијски потврђено да је 165 људи излечено од ковида, пошто имају два негативна теста на корона вирус.

Укупно 25 пацијената више није на респиратору, додао је Лончар.

свет, биланс, 15

covid19.rs
У „Леонију“ двоје негативно, за једног се чека резултат

Министар здравља изјавио је да је тестирано троје запослених у фабрици „Леони“ у Прокупљу, да је двоје од њих негативно на корона вирус, а за једног се чека резултат.

Он је то рекао на конференцији у Палати Србија, одговарајући на питање да ли је тачно да је међу запосленима у тој фабрици регистрован велики број оболелих и ако јесте, шта се предузима тим поводом.

“Ситуација се прати из дана у дан и благовремено ћемо вас обавештавати ако буде било каквих промена везано за ‘Леони’”, рекао је Лончар.

У специјалној болници за психијатријске болести Горња Топоница било је 52 пацијената са знацима респираторне инфекције, од чега су два пацијента позитивна.

Од 58 запослених који су тестирани шесторо је позитивно у тој установи, додао је Лончар.

Стање под контролом, осим у Нишу и Пожаревцу

Министар здравља изјавио је да је епидемиолошка ситуација у Србији под контролом, осим у Нишу и Пожаревцу, али да не сме да завара, јер се може преокренути за дан, како на боље, тако и на горе.

Охрабрује, каже, и то што се смањује број пацијената на респиратору.

Лончар је на прес конференцији рекао да данашњи резултати нису лоши и да је охрабрујуће што је мање пацијената на респиратору сто је, каже, изузетно битно.

„Ситуација је под добром контролом, сем Ниша и Пожаревца, а Београд је на нивоу на којем је био и до сада“, рекао је Лончар.

Нагласио је да садашње стање не треба да опусти и завара и да, како ће даље изгледати ситуација и статистика, једино зависи од тога како се будемо понашали

„Све ово може да иде на боље или на горе у зависности од тога да ли будемо поштовали мере које нам препоручује струка“, казао је Лончар.

Лончар је рекао да у Пожаревцу има 19 позитивних особа на корона вирус, што не значи да их за сат или два неће бити и више.

Он је на рекао да се медицински радници и службе у тим новим жариштима, као што су Пожаревац или Ћуприја, припремају за више заражених и да ће се тако и понашати.

корона, вирус, ковид, 19, тестови, лабораторија, пољска, варсава, 4

EPA-EFE (Leszek Szymanski)
Где су смештени оболели од вируса корона?

Лончар је саопштио да је у Србији хоспитализовано је 3.245 пацијената оболелих од вируса корона, а на респиратору је, тренутно, њих 128.

Укупно је на Инфективној клиници и Клиници за пулмологију КЦС смештено 140 пацијената.

У старом делу КЦ Ниш смештено је 196, а у новом делу те здравствене установе 256.

У КЦ Војводине смештено је 136 пацијената, а у КЦ Крагујевац 98.

У КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ смештено је 252 одраслих пацијената и 39 деце.

Од укупног броја пацијената на болничком лечењу, у КБЦ „Земун“ је 317 пацијената, а у КБЦ „Звездара“ 350.

У Општој болници Панчево је смештено 175, а у Војној болници Карабурма 76.

У привременој болници на Београдском сајму налази се 383, у Општој болници Нови Пазар 20, у нишком Чаиру 298 дом, а у Дому студената Медицинског факултета у Нишу 212 особа.

На Новосадском сајму смештено је 186 пацијената, а у новопазарској Средњој медицинској школи „Два хероја“ 20.

У Бањи Јунаковић код Апатина налази се 16, у Нишкој бањи 75, а један број пацијената се налази и у Специјалној болници „Меркур“ у Врњачкој бањи.

Апеловао је на грађане ових места да буду посебно опрезни, јер је у тим местима повећана концентрација вируса и могу лакше да се заразе и оболе.

Зато треба посебно тамо да се избегавају сви контакти.

Када је у питању ситуација у Нишу, каже да је већ одређен тим који предузима све мере које су неопходне да би се ситуација ставила под контролу.

Надам се да ћемо успети али само уз помоћ грађана, истакао је министар.

За победу нам треба континуирани пад новооболелих

Министар здравља изјавио је да је за укидање мера важно да број новооболелих почне да пада, да пада две недеље, и да падне испод пет процената.

„Да број новооболелих крене да пада, да две недеље тај број опада и да падне испод пет одсто, да бисмо могли да кажемо да имамо резултат и да имамо оно што желимо“, рекао је Лончар на прес конференцији на питање колико инфицираних на дневном нивоу би требало да имамо да бисмо констатовали да смо победили Ковид 19.

Како је рекао, до тада морамо да будемо максимално концентрисани, да се спроводе мере, од којих је основна – да нема контаката.

„То је једина ствар која може дати резултат“, нагласио је Лончар.

Он је додао да епидемија вируса корона није само ствар Србије, већ, у најмању руку, целе Европе, те да је зато потребно да се удруже све земље.

„Боље би било да смо сели сви заједно и донели мере за целу Европу, избегли бисмо дилеме. Али, надам се да ће неко из овог примера извући поуку у будућности, да ће имати то на уму и да ће имати снаге и визије да удружи све капацитете да на заједнички, солидаран и одговоран начин решава проблеме“, рекао је Лончар.

Овог пута, додао је, препуштени смо сами себи, али свакако пратимо шта се дешава у другим земљама, а на основу резултата на дневном нивоу и по препорукама струке доносиће се даље мере.

„Чујемо све који нам дају савете и гледамо да их све добронамерно анализирамо, прилагодимо и применимо код нас. Пошто смо остављени сами себи мораћемо да радимо оно што је набоље за наше људе и за наш менталитет, да бисмо добили најбоље резултате“, рекао је Лончар.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: covid19.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *