У Србији 296 новооболелих од короне, преминуло седам особа

У Србији је у последња 24 сата регистровано још 296 случајева вируса корона, укупно 7.779 оболелих од Ковида 19, преминуло је још седам особа, укупно 151, а излечене су до сада 1.152 особе, саопштио је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

корона, вирус, ковид, 19, пандемија, тестови, лабораторија, филипини, 4

EPA-EFE (Rolex Dela Pena)
Од седам преминулих – четири из Геронтолошког центра у Нишу

Четири од седам преминулих особа у Србији у последња 24 сата су били корисници Геронтолошког центра у Нишу, саопштила је заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић-Тепавчевић.

Она је казала да ти подаци показују оно на шта је упозоравано недељама, а то је да је ова популација најосетљивија, јер дође до компликација и смртног исхода, чак и у ситуацији када је у нашој популацији дошло до слабљења способности вируса да изазове тешке болести.

Без обзира што на почетку имају благе симптоме, и што су одмах након добијања резултата хоспитализовани, према њеним речима, пацијентима се брзо погорша стање, што јасно показује непредвидивост вируса међу старијим становништвом, које има често придружена обољења.

„То нам показује да све мере које су усмерене ка заштити најстаријих сегмената становништва јесу најзначајније мере када је у питању превенција ширења вируса“, подвукла је Кисић-Тепавчевић.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић пренео је да се тренутно у Клиничком центру у Нишу налази 14 пацијената на респиратору.

Он је рекао да је у последња 24 сата тестирано 5.051 грађана, први пут више од 5.000 тестова, од којих је 296 било позитивно.

Хоспитализовано је 3.135 пацијента, а на респиратору се налази 91 пацијент.

У Србији је до сада укупно тестирано 59.938 особа које су испуњавале критеријум дефиниције случаја.

Преминуло је још седам особа, четири мушкараца и три жене, укупно 151 особа која је преминула.

Укупан број излечених до сада је 1.152.

Неготин ново жариште, откривено 26 позитивних

Покрајински секретар је да је у последњих 24 сата откривено 26 позитивних случајева на корона вирус у Неготину, који је сада ново жариште, као и да се претпоставља да је до заразе дошло у геронтолошком центру „Радост“ у Неготину.

То је тренутно проблем и епидемиолошке екипе су у Неготину и истражују одакле тако велики број заражених на ковид 19, казао је Гојковић.

Он је додао да ће ускоро имати тачне податке у вези са заразом у Неготину.

„Иза нас је можда најтежа ноћ од почетка кризног периода, пошто је само током ноћи седам грађана изгубило живот“, рекао је Гојковић додајући да током дана није било смртних случајева.

Истиче да смо, ипак, у последњих 24 сата успели да тестирамо по први пут више од 5.000 људи.

„Јасно се показује колико је удео свих здравствених институција и државних структура допринео томе да убедљиво највише тестирамо од свих у региону. То је наша недвосмислена политика да нећемо ништа да кријемо. Желимо да што више грађана тестирамо и зато и отварамо додатне капацитете“.

Гојковић истиче да ће се на томе и даље инсистирати, као и да имамо веома добру ситуацију у Новом Саду, да се у Београду стабилизовала ситуација, али да је и даље далеко од идеалне, као и да имамо под контролом ситуацију у Нишу.

„Иако морамо још више да радимо у Нишу и да тестирамо, као и да имамо још већу одговорност грађана на југу Србије“, додао је Гојковић.

Социјалне установе – 531 корисник и 131 запослени ковид позитивни

Кисић Тепавчевић је саопштила  да је установама социјалне заштите, вирус корона регистрован код укупно 531 корисника и 131 запосленог.

Такође, навела је да је присуство вируса детектовано у 30 установа социјалне заштите.

Укупан број излечених у установама социјалне заштите је 55 корисника и 10 запослених.

Кисић је навела да је највећи број корисника је био из Геронтолошког центра Ниш.

Иницијално је у том Центру откривено 151, па онда још 14, укупно 169 корисника, рекла је Кисић и додала да су хоспитализовани због евентуалних компликација, будући да већина има благу клиничку слику,

Према њеним речима, сада је 41 особа из Геронтолошког центра негативна и поново су враћени у дом, а у току дана се чекају резултати за још неколико корисника, који имају потпуно повлачење свих симптома и знакова, па се и код њих очекују негативни налази.

Где су хоспитализовани оболели од вируса корона

У Србији је због вируса корона хоспитализовано 3.135 пацијената, од којих је на респиратору 91 пацијент, изјавио је Гојковић.

На Инфективној клиници КЦС смештено је 62 пацијента, у старој згради КЦ Ниш 160, а у новој згради 279 пацијената.

У КЦ Војводине хоспитализовано је 80 оболелих, а у КЦ Крагујевац 81 пацијент.

У КБЦ “Др Драгиша Мишовић”, налазе се 234 особе, на Пулмологији КЦС 81, у КБЦ Земун 308, а у КБЦ Звездара 273.

У Општој болници у Панчеву налази се 110 пацијената, у лесковачкој Општој болници 131, у Војној болници Карабурма 54, а на Институту Бањица 182.

У привременој болници на Београдском сајму је 216 пацијената, у Дому студената у Нишу 170, а у Ученичком дому у Нишу 101 пацијент.

На Новосадском сајму налази се 65 особа, у новопазарској Средњој медицинској школи “Два хероја” 41, а на инфективном одељењу Опште болнице у Новом Пазару 19 оболелих.

У крушевачкој Хали спортова је 44 особе, а у Плавој хали у Чачку 16 људи.

У бањи Јунаковић код Апатина смештено је 58, у Селтерс бањи код Младеновца 46, у Бањи Ковиљачи 51, у Специјалној болници Меркур у Врњачкој бањи 48, у Нишкој бањи 192, а у Соко бањи 46 оболелих.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг (Слободан Миљевић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *