У Србији још 424 заражених короном, преминуло 5 особа

У Србији је забележен раст броја новозаражених, у последња 24 сата 424 особе, а укупно је 4.054 оболелих. Преминуло је још пет особа, укупно 85, саопштио је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Он је, на прес конференцији, рекао да је у последњих 24 сата у Србији тестирано 2.646 особа од којих је позитивно на присуство вируса корона.

Где су хоспитализовани оболели од вируса корона

Гојковић је рекао да се на Клиници за инфективној клиници КЦС налази 54 пацијента, у старом делу нишког Клиничког центра 201 пацијент, а у новом делу још 59.

У КЦ Војводине налази се 142 пацијента, а у Клиничком центру Крагујевац хоспитализован је 91 пацијент.

У КБЦ “Драгиша Мишовић” налази се 303 пацијента, на Пулмолошкој клиници КЦС 79 оболелих.

У КБЦ „Земун“ смештено је 340 пацијената, у КБЦ „Звездара“ 345, у општој болници Панчево 158, а у ВМЦ Карабурма 74 оболелих.

На Београдском сајму смештено је 387 пацијената, у Нишу у хали Чаир и хотелу Центротурист укупно 292 пацијента, уз још 170 у Дому студената Медицинског факултета Ниш.

На Новосадском сајму је 170 пацијента.

У Средњој медицинској школи “Два хероја” у Новом Пазару је 18 пацијената, рекао је Гојковић.

Хоспитализовано је 2.890 пацијента, а на респиратору је њих 138. До данас у 15 сати у Србији тестирано је укупно 20.958. особа.

У последња 24 сата преминуло је још пет особа као последица инфекције вирусом корона, што је укупно 85 преминулих.

Од последњих петоро преминулих, троје мушкараца и две жене.

Смртност је, у овом моменту 2,09 одсто, навео је Гојковић.

Помоћ кинеских лекара немерљива, даје резултате

Помоћ кинеских стручњака српском здравству је немерљива од самог почетка кризе са пандемијом корона вируса, изјавио је Гојковић и нагласио да метод изоловања заражених са лакшим симптомима, који су кинески стручњаци предложили Србији, дао резултате и да све више других земаља почиње да га примењује.

Гојковић је, одговарајући на питања на прес конференцији о ситуацији са корона вирусом, истакао да су се кинески стручњаци први суочили са Ковидом 19 и први успели да изађу из пандемијске кризе.

„Један од њихових главних савета био је да што је год више могуће изолујемо заражене са лакшим симптомима да се инфекција не би ширила на њихове чланове породице и колектив“, рекао је Гојковић.

Приметио је да тај метод све више почињу да користе и друге земље и додао да су, рецимо, Миленијум стадион у Кардифу и Централ парк у Њујорку претворени у импровизоване пољске болнице.

Како је рекао, циљ је да се сузбије инфекција и смањи број оболелих.

„На тај начин велики број грађана биће поштеђен озбиљне клиничке слике коју вирус може да изазове, то је наш пут којим ћемо се руководити и у наредном периоду“, навео је Гојковић.

Нисмо имали проблем са недостатком лекова и опреме

Покрајински секретар за здравство истакао је да до сада није било никаквих проблема у Србији у лечењу Ковид пацијената са недостатком лекова, санитетског материјала и заштитне опреме.

Гојковић је, на питање да ли постоји анализа потреба за лековима и опреме за лечење од Ковид-а, ко је ради и колико се ажурира, објаснио да то ради РФЗО, који је један од кључних чинилаца у Кризном штабу Владе Србије.

Указао је да учествују и стручна тела Министарства здравља, те да је све под контролом Кризног штаба.

„До сада нисмо имали проблема везаних за ток свих операција у лечењу Ковид пацијената“, подвукао је Гојковић.

Рекао је да оно што, због великих тешкоћа које постоје везано за увоз, у неком тренутку буде решено на други начин.

„Осим тога невезано за Ковид пацијенте, све друге болнице имају довољан број осталих лекова који се не употребљавају у лечењу корона вирус инфекције“, закључио је он.

У Србији тренутно 138 пацијената на респираторима

У Србији се тренутно на респираторима налази 138 пацијената оболелих од COVID-19, што је, у поређењу са подацима претходних дана, благи тренд опадања, изјавио је данас епидемиолог Бранислав Тиодровић.

„Ако то упоредимо са подацима претходних дана, то је благи тренд опадања што може дати почетни оптимизам, јер је онима који су на респираторима живот највише угрожен“, рекао је Тиодоровић, одговарајући на питања на конференцији у Палати Србија.

респиратор,, вмц, карабурма

Министарство одбране
Стигли брзи тестови у Инфективну клинику

Тиодоровић је потврдио да су на Клинику за инфективне и тропске болести КЦС стигли брзи тестови за вирус корона, који ће сада бити важна помоћ у наредном периоду.

Тиодоровић је навео да се у стручном тиму разговарало о томе који ће се тестови користити, те додао да се брзи тестови не могу користити од самог почетка.

Разлог за то је, појашњава, у томе што се за такве тестове морамо имати особу која је преболела вирус у самом почетку и од тада је прошло најмање 15 до 21 дан, да би се онда брзи тест могао користити као оријентација, односно да се види да ли је инфекција „свежа“.

„Стигли су тестови на Инфективну, и то се сад може радити ако се узме у обзир да смо ми сада у шестој недељи, односно имамо људе који су оболевали у првој, другој или трећој недељи“, рекао је Тиодоровић одговарајући на питање да ли су брзи тестови стигли на Инфективну и када ће почети употреба.

Биће то довољно искоришћено, то су добри тестови, лаки за спровођење и брзо дају резултате, додао је Тиодоровић.

„Много ће нам помоћи да можемо да направимо скрининг и видимо шта се дешава у становништву, а ти резултати биће од користи касније, у мају, јуну…“, рекао је Тиодоровић.

Он је указао и да ће сви лабораторијски капацитети добити те тестове данас и сутра и моћи ће да почну да користе и ту врсту тестова.

Истакао је да Србија располаже са довољно респиратора и додао да има довољно слободних и оних који ће бити спремни да се употребе, уколико буде потребно.

Како је додао, по том питању можда боље стојимо и од неких много богатијих и развијенијих земаља.

Тиодоровић је позвао грађане да поштују уведене мере у циљу спречавања ширења корона вируса.

Смештени у привремене болнице имају терапију и све неопходно

Епидемиолог Тиодоровић изјавио је да особе смештене у привременим болницама у Нишу имају неопходну терапију и све што им је потребно, те да му није познато да неко од њих по пријему није прегледан или није добио терапију.

Он је тиме одговорио да једно од питања пристигло путем мејла, да се више грађана у хали Чаир и студентском дому у Нишу пожалило да их у привременим болницама нико није прегледао и да им није одређена терапија, те ко је одговоран за стање у привременим болницама и ко надзире њихов рад.

„Ова информација мени није позната. Знам да је у почетку, када смо отварали Дом студената, када су долазили болесници, могло да се деси у првом тренутку, да их неко не прегледа, али за пола сата је све решено и сви имају неопходну терапију, храну која је обезбеђена, све што треба“, рекао је Тиодоровић.

Он је истакао да ће бити потребно да се отворе и нове привремене болнице.

Тиодоровић је појаснио да је рад привремених болница, Чаира и Дома студената, као и оних које ће додатно морати да се отворе, за лаке позитивне случајеве, у организацији посебне службе, што значи да тамо постоје координатори који воде део посла.

Пружање здравствених услуга је поверено КЦ Ниш, са њиховим екипама, уз још неке установе, попут Дома здравља, Завода за здравствену заштиту радника, Завода за заштиту здравља железничара…

„Све капацитете примарне здравствене заштите смо укључили“, додао је Тиодоровић.

Тиодоровић: Нема нових заражених на Торлаку

Према данашњим подацима на Институту „Торлак“ нема повећања броја заражених радника новим вирусом корона, изјавио је Тиодоровић.

На јучерашњој конференцији за медије речено је да је у тој установи заражено 12 радника.

Тиодоровић је, такође, истакао значај и осталих лабораторија у земљи за тестирање особа сумњивих да су заражени вирусом корона, додајући да Торлак у овим околностима не би могао тај посао да обави сам.

Наводи да су то лабораторије у Новом Саду и Нишу, поједини институти за јавно здравље, лабораторија при Инфективној клиници КЦС, лабораторије које функционишу у оквиру ветеринарских института у Краљеву и Нишу, као и лабораторија у Батајници.

„Све оне обављају огроман посао који Торлак у овим условима не би могао сам да заврши, а то значи да што више људи тестирамо, што обимније и да их на време дијагностикујемо и пошаљемо где им је место – у болнице, привремене болнице или ако је негативан шаље се кући“, рекао је Тиодоровић.

Међутим, указао је, иако је нечији налаз негативан та особа би требало да се понаша савесно и да се придржава свих мера самозаштите, јер би могла да се зарази и пола сата након тестирања или у току тог дана.

„Иако је његов налаз негативан и даље је врло угрожен“, упозорио је Тиодоровић.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: covid19.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *