У Србији заражен 441 здравствени радник

У Србији је заражен корона вирусом 441 здравствени радник, од чега се 258 налази у болници са средњом и тежом клиничком сликом, док су остали у привременим болницама, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

Што се тиче домова за старе, закључно са данашњим даном 32 корисника су позитивна и они су збринути, рекао је Лончар.

Такође, 13 запослених у тим домовина је заражено и они су збринути.

Лончар наводи да је потврђено је да су у дому за старе у Смедереву преминуле две особе, али ни један нема потврде за присуство Ковида19.

„Према информација из дома, корисник је имао обострану пнеумонију. Епидемиолошке екипе су тамо, предузете су све мере и очекујемо резултате. Посебну пажњу обраћамо на домове за старе и све предузимамо да спречимо улазак короне у старачке домове“, додао је Лончар.

Ниједна болница није постала жариште, због строгих мера

Ниједна болница није постала жариште корона вируса, управо зато што су прописане строге мере, изјавио је епидемиолог Предраг Кон.

„Није постала, јер то није дозвољено, ту се одмах ‘одсекло’, тако што сви који имају и најмање симптоме не могу да раде, чак и они асимптоматски, код којих је потврђен вирус, искључени су из рада“, рекао је Кон одговарајући на питања новинара.

Каже да је то урађено иако су то људи, који ретко могу да пренесу инфекцију, пошто су минималне шансе да се то догоди уз заштитну опрему.

Кон је рекао да не знамо тренутно какав нам је имунитет популације, пошто су стари одмах склоњени, као и деца, јер су затворене школе.

„То ћемо преко лета открити, урадићемо на репрезентативном узорку и утврдити колики је имунитет у популацији. То је веома важно за даља одлучивања по питању корона вируса“.

Кон је рекао да су и здравствени радници навикли по питању сезонског грипа слободно да се понашају и да је зато уведена за њих обавезна вакцинација, али да се није спроводила баш најбоље.

Додаје да је уведена вакцинација обавезна за њих и на неке богиње, као што ће бити обавезна вакцинација за здравствене раднике и када буде пронађена вакцина за корону.

Све смо урадили да нема жаришта у здравственим установама, по цену да жртвујемо капацитете, рекао је Кон и додао да то за сада функционише, с обзиром да смо на максимум епидемије.

„Очекујем да ће то до краја тећи без већих проблема“, додао је он.

На питање има ли недоумица о корона вирусу и шта лекаре буни у овој епидемији, Кон каже да лекаре у Србији ништа не буни, јер се зна да је вирус изазвао епидемију и да се лако преноси, што је, каже, довољно за све мере које се предузимају.

Он је рекао да је још отворено питање шта ће се дешавати преко лета, да ли ће вирус опстати, да ли ће се пренети на јужну земљину хемисферу, како ће се преносити…

Ковид болнице имају довољно особља, пружају адекватну помоћ

Све болнице које смо претворили у ковид болнице имају довољно лекара и медицинских сестара, као и опреме, и могу да пруже адекватну помоћ пацијентима, изјавио је Лончар.

„Сви већ знају да нас здравствени систем функционише у сасвим другом режиму рада у односу како је било до сада, пре свега, захваљујући способности здравствених радника, њиховом вољом и жељом да помогну и да се прилагоде ситуацији“, рекао је Лончар одговарајући на прес конференцији на питање Пинка да ли има довољно медицинских радника, које је пристигло електронским путем.

Лончар је истакао да се дошло до тога да све болнице које су претворене у ковид болнице имају довољно лекара, медицинских сестара и опреме и могу да пруже адекватну помоћ.

Министар је рекао да није било лако организовати, реорганизовати и све то урадити, као што, додаје, неће бити лако ни убудуће, те поновио да највише могу да помогну сами грађани поштовањем мера и смањеним контаката, јер се само тако спречава оболевање.

Лончар је истакао да је важно што су се сви у врло кратком року прилагодили новом начину рада и прихватили препоруке и стандарде, уз захвалност свим здравственим радницима.

„То су наши јунаци и допринос ће се тек видети. То није нешто што можемо сада да планирамо, то зависи од више фактора, од броја новооболелих, погоршавања њиховог стања, од потребе других центара где је потребно да помогну лекари… Систем се мења из сата у сат“, рекао је Лончар.

Епидемиолог Предраг Кон је поновио да се из посла одмах искључују здравствени радници који су позитиви, испитују се њихови контакти, чак и они који немају никакве тегобе, који се, такође, искључују из процеса рада, како не би дошло до преношења инфекције.

„Такву замисао смо имали унапред, свесни да ћемо остати без кадра. Сад смо у максимуму, а релативно дуго треба да се они врате на посао, јер треба да имају два негативна налаза“, рекао је Кон.

Он је додао да ће се то престројавање у ходу касније описивати као изузетно осмишљено и правилно припремљено понашање.

Кон је навео и да сви здравствени радници, са лакшим симптоми или без симптома, одлазе у импровизоване болнице, као би том изолацијом свесно учествовали у спречавању ширења инфекције, што је, такође, њихов допринос.

Српски сервисери преузели сервисирање кинеских респиратора

Лончар је објаснио да је у Србији решен проблем сервисера за респираторе који су стигли из Кине тако што су постојећи сервиси узели сервисирање на себе у комуникацији и сарадњи са произвођачем.

Лончар је, на конференцији за штампу, упитан ко сервисира сада и ко ће убудуће да сервисира респираторе из Кине, те да ли постоји у Србији овлашћени сервисер, нагласио да је нађено решење у ситуацији када због стања на тржишту нисмо могли да бирамо респираторе.

„За све респираторе, а имали смо већ кинеске, сервис који је на њима радио преузео је на себе да све што долази из Кине, након ступања у контакт са произвођачем, сервисира. Прилагодили су своје сервисе да могу да рада атесте и све остало и тако смо решили проблем“, казао је он.

Лончар је рекао да ће, како буде време пролазило и ситуација улазила у мирнији ток, то бити решено на друге начине, то јест гледаће се да дођу заступници произвођача.

„У овом моменту други сервиси су преузели сервисирање, јер не би могли да их користимо да такво решење нисмо нашли“, додао је министар.

Казао је да за остале респираторе, који су долазили у мањем броју из Немачке и других земаља, већ постоје овлашћени сервиси који деценијама поправљају своје уређаје.

Захвалио се посебно сервисерима рекавши да 24 сата излазе на терен и решавају проблем ако постоји, знајући да се ради о људским животима и да нема времена.

„Надам се да ће разумети ситуацију и и даље као и до сада, да морамо да реагујемо у секунди“, закључио је он.

извор: ТАНЈУГ, РТВ

фото: Танјуг (Зоран Жештић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *