У првом полугодишту 2020. отворено 6.300 фирми више него што их је угашено

Привреда је, упркос ванредном стању и економској кризи,упрвих шест месеци успешно „прележала“ први талас Цовид-19, јер је број отворених привредних субјеката у односу на угашене већи за 6.313 (18.124 наспрам 11.811) и прво полувреме 2020. завршено је са укупно 389.644 активних привредних друштава и предузетника.

То је показао полугодишњи извештај о стању привреде, који су, уз подршку немачке развојне сарадње коју спроводи ГИЗ, урадили НАЛЕД и Републички секретаријат за јавне политике у оквиру такмичења локалних самоуправа „Шампиони предузетништва 2020“ заснованог на подацима Пореске управе и Агенције за привредне регистре за период 1. јануар – 30. јун 2020.

Међутим, и поред позитивног салда, пандемија је утицала на смањење привредне активности, јер је регистровано мање отварања нових фирми.

Од јануара до краја јуна отворено је за скоро петину мање него у истом периоду у претходних пет година. С друге стране, дошло је и до пада брисања привредних субјеката за десетину, што се делом може протумачити као резултат Владиних мера за подршку привреди током и након ванредног стања.

“ У априлу, у јеку епидемије, основано је 864 привредна субјекта, четири пута мање од априлског просека у претходних пет година. У мају је тај број био нешто већи, да би у јуну било основано 5.365 нових привредних субјеката и то је рекорд у протеклих пет година. Ова статистичка кретања резултат су попуштања мера због епидемиолошке кризе и постепеног отварања економије“ каже директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Јелена Бојовић.

У посматраном периоду, готово 25.000 предузетника, који запошљавају око 17.300 радника, привремено је обуставило пословање, а највише њих у марту (10.000).

“ То нису нужно изгубљена радна места, јер је део предузетника само привремено обуставио рад током трајања ванредног стања. Осим тога, 1. марта је почела примена „теста самосталности“ за предузетнике који плаћају паушални порез, па су многи од њих највероватније прешли у радни однос код својих послодаваца, захваљујући између осталог и пореским ослобођењима која су у примени од ове године. На то указује податак да од укупног броја обустава, 28,2% чине програмери и други ангажовани у ИТ сектору“ објашњава Бојовићева.

Полугодишњи извештај је показао и да је међу новооснованим фирмама 180 оних које су покренули почетници захваљујући програму Стартуј легално, а који подразумева пореско ослобођење у првој години пословања.

Број корисника ове мере и укупан број новооснованих фирми, представљају критеријуме на основу којих је, у оквиру такмичења, формиран индекс успешности општина у подстицању предузетништва.

Додатно, како би се обезбедиле једнаке шансе за све, критеријуми су посматрани у односу на број становника ( per capita ), а локалне самоуправе су груписане у три категорије: мале, средње и велике.

На половини такмичења, овај индекс ни у једној општини не прелази 65 од максималних 100 поена, што показује да све имају доста простора за унапређење.

извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *