У пољопривредна газдинства и комуналну инфраструктуру Зрењанина уложено 800 милиона динара

У претходне четири године, Покрајинска влада заједно са пољопривредницима града Зрењанина инвестирала је близу 550 милиона динара у њихова пољопривредна газдинства, а у сарадњи са овом локалном самоуправом уложила је и око 250 милиона динара у реализацију комуналних пројеката, те изградњу атарских путева и отресишта.

То је истакао секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић приликом данашње посете пољопривредном газдинству Јожефа Бакоша у Лукином Селу и обиласка завршних радова на изградњи атарског пута између Ботоша и Орловата, где су уложена и значајна покрајинска средства.

Регистровано пољопривредно газдинство Бакош бави се интензивном повртарском производњом већ четири деценије, и неколико година користи субвенције Покрајинског секретаријата за пољопривреду. Током посете ресорни секретар  Вук Радојевић истакао je да су они прави пример како мало газдинство на малом простору може да интензивира производњу уз субвенције из Покрајине, и да успешно обезбеди егзистенцију. 

Радојевић је нагласио да је Секретаријат за пољопривреду ове године успешно и ефикасно реализовао конкурс за подизање и опремање стакленика и пластеника.

„Ове године смо потписали уговоре вреднe око 170 милиона динара за пластеничку производњу“, казао је Радојевић и навео податак да је у протекле четири године близу 600 милиона динара инвестирано у пластеничку производњу широм Војводине. Тиме је обезбеђено нових 725.000 квадратних метара под пластеницима.

Радојевић је навео да је интересовање пољопривредика за подстицаје из Покрајине из године у годину све веће, чему су сигурно допринели транспарентност и континуирана комуникација са пољопривредницима, а истовремено је максимално поједностављен процес аплицирања за подстицаје. Највеће интересовање је за интензивне линије производње и системе за наводњавање. Он је навео да је ове године  вредност инвестиција у нове системе за наводњавање 750 милиона динара и  додао да је у овом мандату 3,6 милијарди динара уложено у нашој покрајини у те системе, којима је покривено око 21.000 хектара нових ораница.

Др Радојевић  је изнео и податак да је за ово време потписано преко 100 уговора са локалним самоуправама, укупне вредности 1,6 милијарди динара, међу којима је и Град Зрењанин, који је добио средства за уређење атарских путева и отресишта.

Јожеф Бакош је казао да је помоћ Покрајине и Града Кикинде  значајна за ово газдинство. Он је навео да се његова породица четири деценије бави пољопривредом. Под грејаним пластеницима је хектар земље, а гаји се парадајз, паприка, краставац и цвеће. На отвореном имају 48 јутара ораница на којима  гаје купусњаче, кромпир, лук и паприку. Бакош је навео да су улагања велика, а производња неизвесна, али да подстицаји са свих нивоа много помажу у развоју газдинства и унапређењу производње.  

Секретар Радојевић је приликом обиласка  завршних радова на изградњи атарског пута између Ботоша и Орловата, заједно са градоначелником Зрењанина Чедомиром Јањићем, истакао да је реч о  изузетно важној заједничкој инвестицији, којом је омогућено да ова два места сада буду практично спојена. Реч је о чврстом уређењу  атарског пута, како би имао пуну функцију и дужи век трајања. Атарски пут дуг је четири километра, а  укупна вредност инвестиције је 55 милиона динара. Такође, похвалио је и уређење атарског пута у КО Тараш.

Радојевић је истакао да вредност уговора који је потписан за ову годину између Покрајине и Града Зрењанина  износи око 32 милиона динара, а  односи се на КО Зрењанин 3, где ће исто бити урађени атарски путеви и подсетио да је уз оно што је урађено у 2017. и 2018. години, дакле катарске општине Бело Блато, Перлез и Стајићево, реч о успешно изграђеним деоницама у овој значајној сарадњи између Покрајинског секретаријта за пољопривреду и Града Зрењанина. Секретар Радојевић нагласио је да је уверен да је ово прави модел окупљања око пројеката, који су у интересу свих пољопривредника, али и грађана који ће на овај начин имати лакшу и безбеднију саобраћајну комуникацију.

Секретар Радојевић је указао и на то да је реч о томе да је овај модел дао резултат широм наше покрајине, јер је Секретаријат имао готово са свим локалним самоуправама потписане овакве врсте уговора. Ове године, према његовим речима, овај конкурс је успешно реализован у првом кварталу упркос епидемији короне. Потписано је 19 уговора укупне вредности близу 370 милиона динара, а када је реч о протекле четири године, укупно је за уређење атарских путева и отресишта у Војводини уложено 1,6 милијарди динара.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић захвалио је Покрајинској влади на овој сарадњи, без које, према његовим речима, не би било могуће уредити тако велики број атарских путева и отресишта. Он је истакао да је атарски пут између Ботоша и Орловата изузетна инвестиција, јер никада до сада села нису спајана оваквим озбиљним саобраћајницама.

извор, фото: АПВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *