У Клиничком центру Војводине тренутно 282 пацијената

На Инфекртивној клиници КЦВ-а тренутно је хоспитализовано 282 пацијената и сви имају теже упале плућа, најчеће обостране. На респиратору је 24 пацијената.

“Сви хоспитализовани пацијенти имају пнеумоније, и то су теже упале плућа, најчешће обостране. Неки од њих захтевају само антибиотску терапију, а неки изискују примену кисеоника”, каже проф. др Весна Туркулов, начелница Инфективне клинике КЦВ-а.

Она додаје да је старосна доб оболелих шаролика, од 20 година па навише.

Међу хоспитализованим има свих група, ризични су гојазни, пацијенти са хипертензијом, дијабетесом и другим придруженим болестима.

“Ја морам да напоменем, да нису сви оболели хоспитализовани, наша ковид амбуланта ради 24 сата дневно… Пацијенти са благом температуром, дијарејом, са благим упалама плућа су на кућном лечењу али их морамо пратити да не би дошло до компикација. Они долазе, у зависности од клиничке слике, на повремене контроле при Инфективној клиници имамо и рентген, меримо сатурацију и неке виталне параметре који могу да укажу да је дошло до погоршања стања”, каже проф. Туркулов.

Сви који имају неку инфективну болест су услед пандемије измештени, тренутно на Очној клиници, и о њима брину лекари и медицинско особље који немају додира са клиником. Такође, нон-ковид инфективна амбуланта ради 24 сата дневно.

извор: РТВ
фото: АПВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *