У Београду ће данас бити проглашена ванредна ситуација

У договору са републичким Кризним штабом, градски штаб ће прогласити ванредну ситуацију Београду, каже градоначелник Београда Зоран Радојичић и додаје да ће бити одређена процедура за спровођење три мере које је најавио председник Александар Вучић.

Једна од тих мера јесте ограничење броја људи који могу да се окупљају – у затвореном простору, до 100, уз поштовање физичке дистанце од 1,5 метра, на отвореном 500 људи, подсетио је Радојичић.

Друга мера је затварање ноћних клубова и кафића од 23 до 6 ујутру и трећа мера је стриктније поштовање ношења маски и од понедељка, евентуално, кажњавање оних који маске не буду носили.

На питање какав је његов лични, а какав став њега као градоначелника о идеја о затварању Београда, рекао је да је нема разлике у његовом ставу као градоначелника, лекара, човека који брине о Београду.

„Слушамо људе који су стручни за то, они дефинишу мере и у складу са тим ми то спроводимо. Они су рекли да на основу епидемилолошке ситуације, на основу праћења како се епидемија шири, није у овом тренутку неопходно затварати Београд. Међутим, оног момента ако они процене да је потребно да неке друге мере спроводимо у дело, Београд је спреман да у интересу грађана то и спроведе“, рекао је градоначелник.

Јуче је у Србији 359 људи заражено корона вирусом, а 82,5 одсто је из Београда, подсетио је Радојичић и додао да је важан и податак о великом броју младих који су заражени и то нам даје увид у ситуацију у којој се налазимо.

Срећом, иако је све већи број заражених много је младих који имају упалу плућа, сада нема тако великог броја тешких случајева као раније, рекао је Радојичић.

Ношење маске, физичка дистанца и прање руку и даље су најважније превентивне мере, нагласио је Рађичић.

„Нема разлога да вртићи буду затворени, поштују се мере, пратимо ситуацију,“ објаснио је Рађичић.

Акценат је на томе да подигнемо свест грађана колико је важно да носе маске и придржавају се препоручених мера, а за оне који намерно неће да их поштују, наравно да ће постојати казнене мере, рекао је Радојичић.

Весић: Највише заражавања било на журкама у ноћним клубовима

Заменик градоначелника Београда Горан Весић каже да морају бити испуњени одређени формални услови како би се спровеле мере републичког Кризног штаба, а први је да се организује седница градског Штаба за ванредне ситуације и прогласи ванредна ситуација на територији града Београда.

Весић је за ТВ Прва прецизирао да ће, према процедури, Влада Србије потом донети одлуку да пропише одређене мере на територији града Београда, а на основу одлуке градског штаба о проглашењу ванредне ситуације.

„С обзиром да ће рад угоститеља бити ограничен нађена је мера да та грана наше индустрије ради, али и да се заштите људи јер је највише било заражавања баш на журкама у ноћним клубовима. То су мере које ће данас бити спроведене и које ће ступити на снагу“, истакао је Весић.

Он је нагласио да проглашење ванредне ситуације даје основ да се ограниче нека права, а да ли ће бити донесене и неке друге мере зависиће од развоја епидемиолошке ситуације.

„Ми ћемо ове мере увести на две недеље и мислимо да ће то бити довољно да се после тога вратимо нормалном животу. У сваком случају ако буде нових мера грађани ће бити на време обавештени“, рекао је заменик градоначелника.

Говорећи о контроли ношења маски у јавном превозу и затвореном простору и кажњавању Весић је рекао да ће висину казне одредити Влада Републике Србије што ће она вероватно данас и урадити.

„Надлежност за спровођење здравствених прописа је на Министарству здравља односно на Санитарној инспекцији, али Влада може да овласти и неке друге органе да учествују у томе. Ја претпостављам да ће бити овлашћена Комунална милиција и Министарство унутрашњих послова као и неке друге инспекцијске службе. Ми већ имамо на снази обавезно ношење маски у јавном превозу и према нашој процени више од 96 одсто људи који користе јавни превоз носе маске и на тај начин штити и себе и друге“, нагласио је Весић.

 

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг (Андрија Вукелић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *