Уручена „Златна пера“ Друштва новинара Војводине

19.10.2019.Urucena Zlatna pera Drustva novinara Vojvodine

Друштво новинара Војводине уручило је награде „Златно перо“ тројици колега које су својим вишегодишњим ангажманом дале значајан допринос новинарству на српском језику. Овогодишњи добитници признања су Миодраг Илић, Гојко Раичевић и Зоран Шећеров, а повеље и златна пера уручена су им  на свечаности у Архиву Војводине.

Добитник „Златног пера“ Миодраг Илић и потпредседник ДНВ-а Жељко Савић

Први добитник  „Златног пера“ је Миодраг Илић, новинар, публициста, педагог, преводилац и драмски писац. У свом виешедеценијском раду, писао је позоришне критике, као и фељтоне, чланке и есеје о питањима културе, а као телевизијски аутор реализовао је више запажених документарних серија истраживачког жанра, од којих су две преточене и у књиге („Медијске империје“ и „Quo vadis, свете?“). Снимајући документарне ТВ емисије, у 16 земаља интервјуисао је близу 150 истакнутих интелектуалаца, филозофа, научника и политичара, међу којима су Чомски, Бжежински, лорд Овен, Бил Клинтон, Лоренс Иглбергер и други. Међу  Илићевим публикацијама значајним за новинарску професију су књиге  „Телевизијско новинарство“, „Рађање телевизијске професије“, као и фељтони „Атоми за живот или смрт“, Игре кажњене смрћу“ и други.

Обраћајући се у име награђених, Миодраг Илић је поручио да је његова жеља да млади новинари не буду, како је рекао, „држачи микрофона и преписивачи текстова са интернета“ већ да аутентичноћу, храброшћу и истином бране своју професију.

Председник ДНВ-а Петар Кочић и лауреат Гојко Раичевић

Други добитник признања ДНВ-а „Златно перо“ је новинар из Подгорице Гојко Раичевић. У образложењу Управног одбора Друштва новинара Војводине наводи се да Раичевић, као оснивач и уредник информативног интернет портала „ИН4С“ више од деценије доприноси остваривању професионалних, али и демократских идеала међу којима су најважнији  људска права и слобода медија. „Правовременост, садржајност, а посебно истицање оних појединости из јавног и политичког живота читавог региона које нису на листи интересовања такозваних „мејнстрим“ медија, водећа су обележја  уређивачке политике портала који је пре 11 година покренуо Раичевић“, напомиње се  у образложењу награде.

Добитник „Златног пера“ ДНВ-а Зоран Шећеров
                                                                                (фото – мундијал спорт)

Трећи добитник „Златног пера“ је спортски новинар Зоран Шећеров. Био је стални сарадник, уредник и водитељ спортских емисија на Телевизији Београд, ТВ Политика, ТВ Арт и ТВ СОС канал, као и гост коментатор на свим значајнијим телевизијама у земљи. Његови текстови обједињени су  на страницама „Спорта“, „Спортског журнала“, „Аса“, „Вечерњих новости“, „Политике Експрес“ и многих других новина широм бивше Југославије.  Извештавао је са Олимпијских игара у Сарајеву и Калгарију, а запажен је и као аутор више публикација у области спорта.

„Златна пера“ уручили  су   председник и потредседник Друштва новинара Војводине, Петар Кочић и Жељко Савић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *