УРБАНИ ПОВРТАРИ ЕДУКУЈУ МЛАДЕ НОВОСАЂАНЕ

У четвртак, 15. октобра  године са почетком у 13 часова у Радничкој улици број 20 биће организован догађај у склопу пројекта “Урбани повртари” у организацији удружења “У кругу знања”. Овај догађај део је трогодишњег истоименог пројекта који је од 2018. године реализован у оквиру програма Нови Сад -Омладинска престоница Европе 2019.
Пројекат “Урбани повртари” реализује се са циљем подизања свести код младих о потреби очувања природе уз развијање здравих стилова живота, кроз едукацију о производњи и припреми здраве хране.
„У претходне две године у двориштима школа биле су постављане леје у којима су учесници садили и узгајали  поврће на еколошки исправан и прихватљив начин, са циљем да се кроз практичан рад код учесника развију здрави стилови живота и створе навике очувања света око нас. Током реализације пројекта у школама су се одржавале едукативно-еколошке радионице на отвореном о здравој храни. У другој половини године учесници су садили дрвеће у двориштима партнерских школа.“- рекао је Мирко Каракаш, председник удружења „У кругу знања“.
У 2020. години због ситуације која је изазвана ширењем вируса КОВИД 19 пројекат се реализује на мало другачији начин. Наиме, у жељи да и даље код младих подстичу навике очувања

света око нас, да их мотивишу  да бораве на отвореном,  а пре свега да им укажу  на важност биљака у нашем окружењу, пројекат ће бити  реализован  кроз низ догађаја озелењавања урбаних, не лепих, делова дворишта око зграде у Радничкој 20. На овој адреси се налази две средње школе и институција културе Новосадски дечији културни центар, па је жеља пројектног тима да овим младим генерацијама које проводе време у овом дворишту обезбеди мини зелену оазу, али и да младе људе укључи у процес поставки леја и садњу биљака у којима ће у наредним годинама уживати.

Догађај се реализује уз примену свих мера заштите ради спречавања ширења вируса.

извор, фото: Удружење „У кругу знања“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *