Удружење „Глас Метохије“ обезбедило школски прибор за децу на Косову

Током тродневне посете Косову чланови удружења ,,Глас Метохије“ из Београда посетили су средњевековне манастире, Газиместан, обишли енклаве у којима су деци уручили ранчеве и школски прибор.

Чланови и поштоваоци удружења ’Глас Метохије’ интерно расељена лица са територије Косова и Метохије посетили су српска света места на Косову и Метохији – Грачаницу, Газиместан, Архангеле, Богородицу Љевишку, Високе Дечане и манастир Будисавце.

„Обишли смо српске енклаве Батусе, Доњу Брњицу, Хочу, Ораховац и Осојане. Том приликом смо уручили 300 ранаца са школским прибором за српску децу која живе и школују се без основног људског права – слободе. Заједнички смо поделили радост због сусрета и пружили подршку једни другима, певало се и плакало”, рекао је председник удружења „Глас Метохије“ Стојан Предовић.

Поклони су обезбеђени трудом Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Владе Војводине, КЕЦ групе, предузетника и појединаца који су се вредно заложили. Сем школског прибора било је слаткиша, кишних кабаница, стоног тениса, лопти и шаха, пасти и четкица за зубе. Послат је понеки дечји цртеж и писамце непознатом другу или другарици. Уручена су дечја колица и носиљка за бебу, а манастирима нешто уља, намирница и лекова.

“Желим да се захвалим и Канцеларији за Косово и Метохију која је подржала овај наш подухват и помогла око превоза и Привременом већу општине Косово поље. Запаљене су свеће у Великој Хочи испред споменика киднапованим и убијеним Србима из општине Ораховац, као и несталим новинарима”, рекао је Предовић.

Делегацију су чинили ходочасници и лица са Косова, који су изразили жељу да посете своју родну груду, из Београда, Новог Сада, Сремске Митровице, Краљева, Крагујевца и Петровца на Млави.

Најмлађи ходочасник била је седмогодишња Маша, а најстарији 81-годишњи Драгиша Јанковић који је рекао да би тешко речима описао утиске са путовања и дружења са сународницима.

Ово је трећи пут да Удружење ,,Глас Метохије“ носи школски прибор, а удружење се стара да помогне на сваки други начин. Ипак, понекад је највећа помоћ само топла братска реч, наводе из удружења “Глас Метохије”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *