Увођење полицијског часа од суботе у 13 сати до понедељка у пет ујутро, забрана окупљања више од две особе

Председник Србије Александар Вучић пренео је вечерас, након заједничке седнице два кризна штаба, да су донете нове мере, пре свега забрана кретања од суботе у 13 часова до понедељка у 5 ујутро, те забрана окупљања више од две особе.

Трећа мера није рестриктивна, односно омогућено је власницима да прошетају кућне љубимце од 23 сата до један иза поноћи.

Формиран тим за примену економских мера

Вучић је пренео новинарима да је данас формиран Имплементациони тим за економске мере.

„Исправили смо и одређене неправде према епидемиолозима које су постојале, кроз Завод за јавне здравље, и они више трећину своје плате неће тражити на тржишту, већ ће им држава и ту трећину плате исплаћивати“, рекао је Вучић.

Истакао је да је то веома важно за тих 2.500 људи који тако зарађују за свој хлеб.

Напоменуо је да су нам епидемиолози сада веома важни и да ће бити и у будућности.

Вучић је, на конференцији за штампу, истакао да су викенди увек правили највеће проблеме, због чега је донета мера полицијског часа између 13.00 у суботи до 05.00 сати ујутру у понедељак.

Указао је да се оставља довољно времена грађанима да купе све што им треба за викенд, а онда да седе у кућама.

То једини, како је додао, неће да важи за пензионере, који ће И даље имати могућност да недељом од 4 до 7 ујутро обављају куповину.

“То време не померамо јер желимо да их дестимулишемо да излазе“, поручио је Вучић додајући да би волео да их види у мањем броју него прошле недеље у продавницама, јер је за њих ризик највећи, а мале су им шансе када дођу до респиратора.

Он је нагласио да ће се део мера пооштрити, као ова, а део олакшати, јер држава сматра да је добар посао урађен, али да смо још далеко од успеха.

Кључна мера, како је објаснио је, да већ од вечерас, пошто ће влада донети ту одлуку И објавити у Службеном гласнику, да не може више од двоје људи да се окупи на једном месту.

Трећа мера је, како је подвукао, олакшавајућа, али важи тек од суботе вече.

Власници кућних љубимаца моћи ће од 23 до 01 часова у распону од 200 метара од свог места становања да их прошетају.

“То је у то доба јер желимо да их дестимулишемо да се окупљају. Разумемо потребе и кућних љубимаца И оних који воде о њима рачуна, али желимо И да избегнемо ширење заразе”, подвукао је Вучић.

У 72 сата очекујемо више заражених и смртних случајева

У наредних 72 сата очекујемо убрзање у смислу пораста броја заражених од вируса корона, а нажалост за очекивати је и повећање броја смртних случајева услед Ковида 19, упозорио је Вучић.

„Ово није предвиђање, ово је нешто што је логично очекивати, имајући у виду број људи који се налазе на респираторима“, рекао је Вучић након седница два кризна штаба.

Он је пренео да је сада 81 особа на респиратору, а то, истиче, значи да су у тешком и критичном стању.

Остала лица, у болницама и привременим болницама, осећају се добро и стабилно, додао је Вучић.

„На жалост, данас смо изгубили троје људи“, рекао је Вучић и подсетио да је у последњих 637 тестираних – 111 особа било позитивно на корону.

вуциц84984384

Танјуг (Драган Кујунџић)

Председник је истакао и да су четири средине у којима је већи број позитивних на корону – Београд, Ћуприја, Чачак и Ваљево.

„Приметили смо као правилност у претходна три дана, од када имамо повећано тестирање, да је већи проценат позитивних, јер се углавном јављају људи са симптомима, из четири средине – Београда, Ћуприје, Чачка и Ваљева“, рекао је Вучић.

Додао је да се чини да је Ниш, после много тешких случајева, и посебно после целе приче о Лугану, успео да се стабилизује, иако се не искључује могућност додатне заразе.

Вучић је рекао да су у Ћуприју и Ваљево послати лекари и опрема, а да се настоји да се додатно помогне и Чачку.

Помоћ Русије стиже сутра, Макрон поручује: Помоћи ћемо Србији

Помоћ Руске Федерације у виду опреме, осам лекара и другог особља стићи ће сутра у 11 сати у Србију, најавио је Вучић и пренео да у 48 сати очекује одговор Француске, чији председник Емануел Макрон му је рекао да Србија може да рачуна на помоћ његове земље.

Вучић је рекао да је после подне разговарао са Путном и да ће сутра први Иљушин са опремом, респираторима, медикаментима и другим средствима, као и са осам лекара и другим особљем, људима који дезинфикују објекте, стићи сутра у Београд.

„То је, чини ми се, исти пакет који је био и за Италију и то од нас захтева пуну захвалност Русији, јер показује колико брину о Србији кад ни њима није лако“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је имао одличан разговор и са француским председником Емануелом Макроном, који је, каже, искрени пријатељ Србије, а који ће, на Вучићеву молбу, затражити од једне фармацеутске компаније да доставе 50 килограма сировине, како би се у Србији, у Галеници, правио хлорокин.

„У наредних 48 сати он ће одговорити, уверен је да ће на сваки начин помоћи Србији“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да му је Макрон рекао – „Александре, имате подршку Француске и тако кажите народу Србије. И ти лично и твоја земља и помагаћемо не само ваш европски пут него и у овој кризи“.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото:Танјуг (Драган Кујунџић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *