Три дебитантска остварења у трци за најбољи европски филм за младе 

По први пут у трци за Награду младе публике Европске филмске академије која се ове године организује онлајн од 23. до 26. априла, бориће се три дебитантска остварења младих филмских аутора!

 ...

Награда младе публике је културно – едукативни догађај – конципиран тако да љубитељи филма, узраста од 12 до 14 година, постају део глобалне филмске заједнице и међународног жирија који доноси одлуку о најбољем европском филму за младе.

Чланови жирија из целе Европе, међу којима су и основци из Србије, имају прилику да на онлајн платформи Фестивал Сцопе, од 23. до 25. априла, погледају три номинована филма, а потом, да на сам Дан младе филмске публике – 26. априла, учествују у дискусијама и гласају за своје фаворите.

Овогодишњи номиновани филмови без обзира на све разлике имају и неке сличности – сва остварења су дебитантска и баве се тешкоћама одрастања која укључују борбе и чежње, али и сукобе са родитељима. Породица је, без обзира на њен састав, увек у средишту приче. У свим филмовима животиње играју важну споредну улогу. Два од три филма садрже диносаурсе, али ту су и џиновска корњача и веверица. Два филма снимљена су из перспективе дечака, а главне јунакиње у сва три филма – Ариана, Тес и Рока су снажне и самоуверене девојчице.

„Не можемо бити вољени какви јесмо уколико ми сами не можемо да волимо друге упркос њиховим манама“ – животна је лекција коју ће главни јунак филма Мој брат јури диносаурусе (р. Стефано Чипани), Џек, научити од свог млађег брата који има Даунов синдром, али и јединствен и мудар поглед на свет.

Трејлер Мој брат јури диносаурусе 

Вишеструко награђивани филм Моје невероватно лето са Тес (р. Стивен Ваутерлод) бави се односом дечака који се припрема за оно најгоре и девојчице која му помаже да пронађе најбоље у себи. Овај филм који истражујући породичне односе истиче важност међусобне људске повезаности, код нас је премијерно приказан у Београду на Филмском фестивалу Слободна зона прошлог новембра, а на Сарајево филм фестивалу проглашен је најбољим дечијим филмом 2019. године.

Трејлер Моје невероватно лето са Тес

Филмско остварење Рока мења свет (р. Катја Бенрат) прати живот храбре, духовите и јединствене девојчице која се залаже за правду и без страха супротставља вршњачком насиљу. Уз непрестани оптимизам, Рока се бори да сачува своју независност и да докаже да и дете има моћ да мења свет.

Трејлер Рока мења свет

Овогодишњи номиновани филмови за Награду младе публике Европске филмске академије су о веома „посебној“ деци и промовишу јединственост сваког појединца. И што је најважније – отварају нове перспективе и необичне погледе на свет, пружајући нам оптимистичнију визију будућности.

Награда младе публике је званична категорија Европске филмске академије од 2012. године, а ове године, новина је и формат у коме се организује. Услед пандемије корона вируса, догађај се из биоскопских сала широм Европе, сели на интернет.

Глобални организатор Награде младе публике је Европска филмска академија (EFA), уз подршку једног од најзначајнијих филмских фондова – Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) и Креативна Европа МЕДИА програма Европске уније.

У Србији се догађај организује у оквиру програма Слободна Зона Јуниор, у сарадњи са Филмским фестивалом Слободна Зона, а под покровитељством Филмског центра Србије.

Трејлер Награда младе публике 2020.

 

извор: РТВ
Илустрација фондб92

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *