Тамбурица фест од 23. октобра у новом формату

Овогодишњи, 13. по реду светски фестивал тамбурашке музике, „Тамбурица фест 2020“ биће одржан од 23. до 25. октобра у потпуно новом формату, као мултимедијална манифестација а све у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом.

Наиме, традиционално такмичење тамбурашких састава, овај пут из Србије, Мађарске, Словеније, Хрватске, Црне Горе и БиХ, који ће музицирати са својих дестинација, биће уживо преношено путем лајф стриминга на лед екранима у центру Новог Сада као и интернетом преко друштвених мрежа и телевизијског преноса јавних сервиса, РТВ Србије, РТВ Војводине и РТВ Републике Српске.

Четворочасовни програм сва три фестивалска дана садржаће и ретроспективу најзначајнијих ревијалних концерата на „Тамбурица фесту“ у претходних неколико година, као што су наступи Жељка Бебека, Лепе Брене, Жељка Самарџића, Џенана Лончаревић са тамбурашким оркестрима. Такође, у јединственој тамбурашкој променади, биће представљена културно туристичка понуда Новог Сада као и најзначајнија места и споменици у част тамбураша и песника.

Како истиче др Јован Пејчић, директор фестивала, организатори су у складу са развојем нових технологија али и условима пандемије у којима тренутно живимо, одлучили да у оквиру креативних музичких индустрија наставе са очувањем и промоцијом наше богате традиције. Наш циљ је неговање наше културне баштине па је овогодишњи фестивал организован заправо по иновативном концепту промоције тамбурашке праксе каже др Пејчић. Наравно, у првом план у нам је, као друштвено одговорном удружењу, оно најважније, здравље учесника и публике. Тако ће тамбурашки оркестри музицирати у својим местима а љубитељи и поштоваоци тамбурашке музике безбедно пратити пренос уживо.

Земља пријатељ овогодишњег „Тамбурица феста 2020“ је Италија, па ће фестивал отворити Карло Ло Кашо, амбасадор Италије у Србији уз промоцију богате историје и културе Апенинског полуострва.

извор: РТВ

фото: Тамбурица фест

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *