Такмичарски програм 27. Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици

У оквиру такмичарског програма 27. Међународног фестивала позоришта за децу, који се ове године одржава од 20. до 26. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, наћи ће се 16 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Публика фестивала моћи ће да погледа разноврсне и маштовите представе које у Србију долазе из Израела, Словачке, Кине, Немачке, Русије, Мађарске, Аустрије, Бугарске, Словеније, Хрватске, Ирана, Турске, Индије, и Србије.

Поводом овогодишњег избора, програма, фестивалски селектор Зоран Ђерић је изјавио: “Креатори позоришне сцене за децу настоје да иду у корак са новим технологијама, да класичне теме из школске лектире обрађују на савремен начин, да буду актуелни и занимљиви, како би одржали корак с временом, издржали конкуренцију медија, али и сачували свој аутентичан позоришни израз. Такве су представе које нам стижу на овогодишњи Фестивал. Међу представама које су селектоване има и класичних луткарских представа, али је акценат стављен на истраживања нових, модерних форми луткарске режије, глуме, анимације, покрета – једном речју на истинској луткарској естетици, односно на модерној естетици позоришта за децу и младе”.

У главном такмичарском програму наћи ће се две продукције из Србије. Представа „Театру с љубављу“ Дечјег позоришта Суботица је одраз љубави према позоришту лутака, а режирали је су истакнути редитељи Боњо Лунгов и Константин Каракостов, који су и осмислили комплетан сценско визуелни амбијент, лутке, костиме и кореографију. Оба аутора представом изражавају захвалност глумцима и њиховој посвећености сцени и позоришту, док различите врсте лутака оживљавају кроз музику, плес и вешту анимацију глумаца. Представа за децу и одрасле, мјузикл „Ко се боји Исадоре Дункан“ представља трагичну и болну причу о животу балерине Исадоре Дункан, али паралелно кроз спој лепоте, туге, радости и бола у ствари слави живот, љубав и уметност. Режију потписује Геа Гојак, главна улогу игра балерина Уна Дураковић, а продукцију потписује Центар савремене уметничке продукције ““Viva Dance Academy”

 

Поред Србије, са по две представе ће бити заступљена Кина, одакле долазе остварења “Ми смо Теракота војска” у извођењу Xi’an Children’s Art Theatre, и “Умеће ратовања” Children’s Art Theatre of China Welfare Institute. Азијски континент ће бити заступљен са још четири представе: “Чудовиште из смећа” стиже из Турске (Cengiz Özek Shadow Theatre), “Бели слез” из Ирана (позориште Деемак), “Плесови Индије” из индијског позоришта Rahales Little Theatre, а из Израела је представа “Гули” у продукцији позоришта “The Galilee Multicultural Theatre”.

Представу “Аеро” осмислио је театар Одиво из Словачке, а “Алисине авантуре у земљи чуда” ће представити немачки Zenobia Theater. “Беба пингвин који је хтео да лети” долази из руског позоришта Bryansk regional puppet theater, Аустрија се представља остварењем “Краљица боја” Theater Feuerblau, Mađarski Kövér Béla Puppet Theatre извешће “Сирену са наочарима”, док из Бугарске долази “Самурајева кћерка” у извођењу Senju Puppet Company..

Са простора бивше југославије су два остварења: Луткарско позориште Небо из Словеније извешће представу “То је Ернест”, док ће Градско казалиште “Зорин дом” из Карловца у Хрватској извести представу “Још си зелен”.

Организатори Фестивала се надају да ће се ускоро стећи услови да се фестивал одржи у пуном обиму и уз учешће свих одабраних трупа које су изразиле жељу да наступе на овом престижном Фестивалу. Сви фестивалски програми ће се одржавати у складу са мерама борбе против пандемије вируса Ковид-19 и уз вођење рачуна о безбедности посетилаца и учесника фестивала. Осим представа у такмичарском програму, публика ће ове године моћи да посети изложбе, промоције књига, научни форум, плесни програм дечијих група као и радионице намењене деци и одраслима.

Међународни фестивал позоришта за децу један је од најзначајнијих фестивала у региону који више од четврт века окупља ствараоце који су свој рад посветили најмлађима. Са фокусом на луткарству али и са простором за друге уметничке форме, фестивал континуирано доприноси промоцији и развоју позоришта у Србији. За свој изузетан допринос развоју сценске уметности за децу и културе уопште, фестивал је 2005. године награђен „Вуковом наградом“, највећим културним признањем у Републици Србији, док је 2009. године Међународном фестивалу позоришта за децу додељена награда „Про урбе“ за значајан допринос развитку и угледу града Суботице подизањем његових материјалних и духовних вредности. Фестивал је добитник и специјалне Међународне награде за допринос развоју драмског одгоја „Грозданин кикот“ за 2009. коју додељује Центар за драмски одгој из Мостара (БиХ центар ИДЕА (Међународне асоцијације за драму/позориште и образовање)).

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу АП Војводине и Град Суботица.

Моника Хусар Токин
Агенција КомуникАрт

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *