Сутра први минималац за милион радника

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће сутра бити уплаћено око 32 милијарде динара за први минималац за 1,055 милиона запослених.

Он је на конференцији за медије рекао да има неколико лепих и важних вести за грађане Србије у вези са применом програма економским мера за умањивање негативних последица по нашу економију.

Прва вест је управо да ће сутра влада на рачун свих предузећа која су изразила жељу да им се помогне уплатити прву минималну зараду за све запослене у тим предузећима, односно за 232.000 привредна субјекта.

„Такође тражила су да се одложи плаћање пореза и доприноса у укупном износу од 29,5 милијарди динара и тражила су да се одложи плаћање пореза на добит у износу од 3,3 милијарде динара“.

Овај дан је веома важан јер показује колико је држава јака и да смо спремни да га испунимо, рекао је Мали.

„Имамо новца, највећи терет реформи преузима држава на себе, хвала предузећима која су веровала у овај програм. Тај новац у истом износу ће добити за месец дана и после још једном за месец дана“, додао је Мали.

Имамо довољно новца, спремни смо и за гори сценарио

Србија има довољно новца и стабилне финансије и спремна је и за много гори сценарио кризе у свету, поручио је Мали.

Он је тако одговорио на питање како види то што се политичка сцена узбуркала јер иду и избори и што ће додатно подићи тензије, као и да ли то може да наштети консолидовању економије после удара епидемије корона вируса.

Мали је нагласио да по питању наше економске политике може да каже да је кроз ребаланс буџета у потпуности спроведен програм економских мера и да имамо сав новац да се он спроведе до краја.

Такође, води се рачуна о висини јавног дуга и стабилности јавних финансија, а исплаћујемо и све своје обавезе и пензије и минималце на време и друго.

„Пратимо ситуацију у свету, Србија је тренутно потпуно стабилна и сигурна и немамо проблем са обавезама и тако ће бити до краја године. Увек смо спремни за гори сценарио, што стално говори и председник Вучић. Наше пројекције су увек много конзервативније и горе него што стварно очекујемо“.

Мали је казао да то да ли ће доћи до горег сценарија не зависи од нас, али да смо у сваком случају спремни.

Министар додаје да је држава обезбедила стабилне финансије, добар и снажан програм, да градилишта раде и да зато очекује много боље резултате од пројекција које сада имамо.

извор:ТАНЈУГ, РТВ
фото: илустрација

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *