Ступиле на снагу владине мере у циљу сузбијања ширења корона вируса

Мере које је Влада Србије усвојила у среду у циљу сузбијања ширења корона вируса ступиле су на данас снагу, а епидемиолози, инфектолози и инспекцијске службе настављају интензивно да прате развој епидемиолошке ситуације.
По препоруци стручњака за сада нема потребе за обуставом наставе, али се ситуација интензивно прати у вртићима, школама и на универзитетима.

Министарство културе и информисања: Стриктно поштовати забрану окупљања
Министарство културе и информисања позива све установе културе, власнике простора у којима се одигравају догађаји из области културе и организаторе културних програма и манифестација у Србији да без икаквог изузетка поштују одлуку Владе Републике Србије да се забране јавна окупљања на јавним местима у затвореним просторима када се окупља више од 100 људи.

Забрана се односи на сва дешавања у затвореним просторима у области културе, на територији целе Србије, која прелазе број од 100 окупљених укључујући публику, актере на сцени, запослене у установи и организаторе.

Од данас је на снази забран јавних окупљања у затвореним просторијама са више од 100 особа.

Међународни путни саобраћај се преусмерава на главне граничне прелазе, а биће затворена 44 мања и повремена гранична прелаза према Мађарској и Хрватској како би се олакшала контрола путника у међународном саобраћају.

Влада је апеловала да приватни скупови са већим бројем људи попут свадби, крштења и сличних прослава буду организовани у складу са одлуком која се односи на јавне скупове.

На снази је привремена забрана уласка у Србију за стране држављане који су боравили у Кини, Јужној Кореји и Швајцарској. То се односи искључиво на особе које су боравиле у провинцији Хубеј у Кини, граду Дегу и провинцији Северни Гјонгсанг у Јужној Кореји и кантону Тићино у Швајцарској.

Остаје на снази и ранија забрана привременог уласка за стране држављане који су боравили у Италији и Ирану.

Запослени у услужним објектима на транзитној рути кроз Србију и ауто-путевима морају да буду обезбеђени заштитним средствима због тога што долазе у контакт са транзитним путницима, саопштила је јуче Влада Србије.

Влада је позива грађане Србије који раде у иностранству и који долазе са подручја са интензивним преносом корона вируса, а планирају долазак у земљу за предстојеће ускршње празнике, да одложе путовања.

Грађани који имају симптоме које изазива корона вирус не треба да иду у домове здравља или болнице, већ би требало да се обрате дежурном епидемиологу на неки од достављених телефона.

Бројеви телефона за ближе информације су: +381 64 8945-235 (број који је отворило Министарство здравља), Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ (Улица др Суботића 5, 11000 Београд) број телефона: +381 11 2684-566 или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој грађани бораве.

Министарство двапут дневно – у осам и у 18:00, објављује нове податке о броју регистрованих случајева корона вируса.

Вучић: Придржавати се мера, деловати превентивно

Председник Александар Вучић данас је још једном, путем свог инстаграм профила „Будућност србије“, упутио захвалност медицинским радницима у земљи и апеловао на грађане да се придржавају основних мера за спречавање ширења корона вируса.

„Хвала лекарима и медицинском особљу на лавовској борби, али од пресудног значаја у борби против корона вируса је подршка људи. Важно је да се придржавамо мера и да делујемо превентивно“, поручио је Вучић.

У том смислу, подсетио је да су основне превентивне мере појачана и честа хигијена руку, прање водом и сапуном најмање 20 секунди.

Такође, треба избегавати контакте са особама које имају знаке инфекције органа за дисање и избегавати масовна окупљања и боравак у простору где се налази велики број особа.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *