Струка и државни врх сагласни по питању ублажавања мера

Струка и државни врх су сагласни по питању ублажавања мера, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон. На питање новинара да ли је струка заобиђена у одлуци власти да „релаксира“ мере против ширења короне, Кон је рекао да несагласности нема и да отварање занатских радњи, скраћење полицијског часа на сат времена и шетње пензионера три пута недељно струка не доживљава као релаксацију мера.

Кон је рекао да ће се временом мере још више ублажавати јер је, објашњава, враћање у живот императив.

Постепено попуштање мера струка је одмах прихватила, а и што се струке тиче ми не доживљавамо да је било шта грађанима дато тиме што су почеле да раде неке занатске радње. Најбитније је да смо кренули са попуштањем мера према старијима, шетња три пута недељно је рационално попуштање”, рекао је Кон.

Подсећа да мере које су ублажене и даље не подразумевају окупљање грађана и апеловао на све предузетнике да користе заштитну опрему и дезинфекциона средстава.

„Друга ствар ће бити враћање јавног превоза, вртића, школа. Ми живот морамо да враћамо, то је императив, јер задржавање мера подразумева не само економско слабљење, већ и слабљење читавог друштва и пада одређеног елана животне радости“, рекао је Кон.

Оцењује да су мере дале ефекте и навео да је полицијски час освестио људе да је важно поштовати мере и слушати струку, иначе бисмо у веома кратком времену имали, каже Кон, око 100 мртвих.

Кон је изјавио да се одлуке о увођењу, односно попуштању мера доносе на основу статистичких података у вези са корона вирусом, али да се у обзир узимају у празници, будући да је то време када људи имају већу потребу да се окупљају и друже.

Обзиром да смо Васкрс прошли, много ће зависити какво ћемо стање имати пред првомајске празнике, јер ће људи имати велику потребу да се друже. Ми бисмо могли да забранимо окупљања и укинемо све полицијске часове, али нисмо баш сигурни да би забрана окупљања била апсолутно поштована“, рекао је Кон одговарајући на питања новинара на конференцији у Палати Србија.

Циљ је, каже, само један, а то је заштита живота.

Када је струка у питању, одлучиваћемо на основу статистике и сопствене савести“, додао је он.

На конференцији је постављено и питање у вези са вакцинацијом, уколико би вакцина против Ковида 19 била откривена и пуштена у употребу, на шта је министар здравља Златибор Лончар рекао да су надлежни у Србији одговорни људи и да не разговарају на тему „ако буде, биће или неће бити, већ пажљиво прате ситуацију.

„Корона је ту, међу нама, живимо са њом, предузимамо све мере заштите. Пратимо шта се дешава, када будемо имали довољно информација, доносићемо одлуке. Одговорни људи тако раде, а да причамо о вакцини и леку кога нема, било би крајње неозбиљно“, рекао је Лончар.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: ТАНЈУГ / ЗОРАН ЖЕСТИЋ /

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *