СТОЧАРИ ПОНУДИЛИ 4.950 КОМАДА ЈУНАДИ – ЗА РАЗМЕНУ ПОТРЕБНО 47.000 ТОНА КУКУРУЗА

Пословност државе

Београд/Нови Сад, 27.март 2020.

Комисија Државних робних резерви за расподелу меркантилног кукуруза за живу јунад прихватила је 340 пријава газдинстава са понудом 4.950 комада јунади.

За реализацију овог посла биће потребно издвојити око 47.000 тона меркантилног кукуруза. На овако велику понуду утицао је потпуни застој тржишта јунади. У Удружењу „Агропрофит”, чија Производна група одгајивача товних раса је уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде 16. маја 2019. покренула ову размену, сматрају да је ово, заправо, једина могућа мера којом држава може да сачува товно говедарство, за које, иначе, издваја највише новца у целом региону. Производна група Удружења „Агропрофит” је пријавила 1.500 комада јунади са 142 фарме. Међу пријављенима у укупном броју највише је оних који по први пут учествују у размени. Товљачи су били принуђени да се пријаве на објављени позив Државних робних резерви, јер се њима за приспелу робу нуде ниске цене – од 1,60 -1,90 евра/кг.

Размена је, како кажу сточари, добро дошла мера за опстанак товног говедарства, које је, што се тиче квалитета, у успону. Наши сточари су почели да гаје висококвалитетне товне расе, као што су шароле, ангус, херефорд, лимузинер…, што уз домаћег сименталца потпуно побољшава расну структуру и генетски потенцијал.

Подстицаји државе су помогли да тренутно гајимо највише ангуса, шаролеа и херефорда у региону, а ускоро ће се повећати и број лимузинске расе. Када би дошло до пада промета цео развој би стао и због тога сматрају у Удружењу „Агропрофит” размену јунади за кукуруз као тренутну и дугорочно квалитетну државну меру.

Није реално да се размена јунади путем Државних робних резерви обавља сваке године, јер то „успављује” тржиште и не гарантује предвидљивост пословања у овом делу сточарства.

Према информацијама из Државних робних резерви, коначна одлука о обиму размене биће донета ускоро, а о томе ће се прво изјаснити Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Влада је претходно закључила да за ову интервенцију одвоји 10.000 тона. У Робним резервама, како је речено представницима Удружења „Агропрофит”, су спремни да издвоје сву количину меркантилног кукуруза према обрађеним пријавама. Државни лагер кукуруза не би остао празан, а у новој берби би се и зановио. Сличну интервенцију држава је за откуп јунади и свиња спровела 2014. када је за то издвојила 42.000 тона меркантилног кукуруза.

 

извор: agroservis.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *