Стевановић: Отели смо 22 дана, имамо шансе ако се сви потрудимо

БЕОГРАД – Директор Клинике за Инфективне и тропске болести у Београду Горан Стевановић апеловао је данас на грађане да се јаве лекару ако имају минималне тегобе или ако су били у контакту са зараженима корона вирусом, истичући значај ране дијагностике.

Он је додао да је Србија у борби са Ковидом-18 успела да „отме“ 22 дана и да има шансе да се избори са вирусом уколико се сви буду понашали као јединствена целина.

Стевановић је, после обраћања јавности председника Александра Вучића и премијерка Ане Брнабић, рекао да Србија неће проћи са минималним бројем оболелих и без људских жртава, али да ће оне бити минималне уколико се сви будемо потрудили и поштовали прописане мере. Истакао је напоре комплетног државног апарата у подршци здравственом систему која се, како је рекао, не огледа само у куповини апарата и опреме него и помоћи у реорганизацији система.

Напоменуо је да је епидемија корона вируса потпуно ново искуство за медицину и упоредио је са епидемијом великих богиња из 1972.године, а по обухвату популације и последицама по светско становништво са шпанским грипом из 1918.године.

Стевановић је нагласио да здравствени систем не би могао да пружи адекватну негу свим оболелима да није у потпуности реорганизован и припремљен за другачији режим рада.

„Кинеске колеге су рекле да је добро што ћемо у привременим болницама на једном месту концентрисати стручњаке и пацијенте како би им пружили најбољу негу, а оне који су потенцијални извор инфекције изоловали од остатка популације и држали их под сталним надзором“, рекао је Стевановић.

На питање о отварању привремене болнице на Сајму и да ли се очекује повећан број позитивних на корона вирус, Стевановић је казао да се болница отвара јер је у потпуности припремљена, а са друге стране, биће значајно већи број тестираних.

„Немају сви позитивни пацијенти услове за буду потпуни изоловани код куће. Главна сврха привремених болница је да они који имају минималне тегобе, а позитивни су на вирус, буду изоловани да се болест даље не шири и да заражени буду под сталним здравственим надзором“, казао је Стевановић.

Како је рекао, и друге земље мобилишу спортске сале и сајамске просторе, а ми можемо да прилагодимо оно чиме располажемо.

Јасни критеријуми за тестирање на корону

Грађани који желе да се тестирају јер су забринути за своје здравље, а немају симптоме заразе корона вирусом, још увек неће бити тестирани, изјавио је Стевановић и нагласио да постоје јасни критеријуми за тестирање на Ковид-19.

„Тек када тестирамо све оне који имају симптоме, оне који су били у директном контакту са зараженима корона вирусом или долазе из подручја која су жаришта Ковида-19, онда можемо да кренемо да трошимо тестове на оне који су забринути“, рекао је Стевановић.

Стевановић је казао да постоје критеријуми када се неко тестира, а које је препоручила Светска здравствена организација и додао да, на пример, температура од 37 степени није критеријум за тестирање.

„Ми преписујемо оно што препоручује СЗО и минимално модификујемо према искуствима земаља које имају велики број заражених, а то су Кина, Италија и Јужна Кореја“, рекао је Стевановић.

извор, фото: Танјуг (ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, СЛОБОДАН МИЉЕВИЋ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *