Српској привреди 24 милијарде динара стимуланса као превенција негативних ефеката корона вируса

Влада Србије донела је мере како би превенирала негативне ефекте корона вируса на економију и привреду, па је, уз одлуку НБС да смањи референтну каматну стопу на 1,75 одсто, одлучила да уложи додатних 24 милијарде динара у капиталне инфраструктурне пројекте, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.
Брнабић је, на прес конференцији поводом ситуације у вези са корона вирусом, рекла да ће, по светским извештајима и неким најконзервативнијим проценама, пандемија корона вируса имати утицај на светску економију, те да ће глобални раст бити смањен за макар 0,5 одсто.

Указала је да су у Србији најугроженији сектори туризам, транспорт и логистика.

Када је реч о туризму, подсетила је да је влада почетком фебруара донела одлуку да из буџетске резерве издвоје додатна средства за додатних 60.000 ваучера за грађане.

„Тако да је подељено 160.000 ваучера, како бисмо ублажили мало то што нећемо имати једнак прилив страних гостију. То је мера за сада“, рекла је Брнабић и додала да ће сутра разговарати са свим хотелијерима о проблемима и начина за ублажавање евентуалних последица.

Брнабић је истакла да је повећање инвестиција, јавних и приватних, увек најбољи лек против успоравања раста.

У том смислу, подсетила је да је Народна банка Србије јуче смањила референтну каматну стопу на 1,75 одсто, као и да је одлучила да сузи коридор својих основних каматних стопа са плус/минус 1,25 процентних поена на плус/минус 1,0 процентни поен у односу на референтну каматну стопу.

„С обзиром на ниске инфлаторне притиске, очекујем да мере омогуће раст кредитне и привредне активности у приватном сектору“, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да је јуче одлучено и да се уложе додатна средства од 24 милијарде динара, што је нешто више од 200 милиона евра у капиталне инфраструктурне пројекте, како би се стимулисао раст и убрзала имплементација програма Србија 2025.

„То ће без сумње додатно, донекле, ублажити ефекте на наш раст и привреду. Одлично је што смо ми последњих неколико година радили на томе да имамо повећану дисциплину и више одговорности, па имамо спремне пројекте“, рекла је Брнабић.

Додала је да сви инфраструктурни пројекти у Србији теку по плану, нема кашњења, фирме раде добро, а радници су на терену.

„Очекујемо да ће ово бити додатни значајни стимуланс“, рекла је Брнабић.

Премијерка је нагласила да се одржавају дневни састанци са представницима трговинских ланаца у земљи и да роба на рафовима има довољно те апеловала да грађани не стварају залихе.

Брнабић је рекла да је данас такође имала састанак са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем који ју је обавестио да на тржишту има довољно свих пољопривредних производа.

„Свега има довољно како у Робним резервама тако и код произвођача“, рекла је Брнабић.

Она је навела да је јутрос такође имала састанак са компанијама које производе маске са којима је разговарано о томе како тим компанијама може да се олакша пословање а по питању сертификације и суспензије правилника о етанолу.

Циљ је да се овим мерама омогући да те компаније повећају производњу и додатно опскрбе тржиште те да имају довољно и за извоз.

„Што се тиче наше привреде и економије, ситуација је под контролом, нема разлога за панику, и ситуација се прати из минута у минут“, истакла је премијерка и навела да се привреда Србије у овом тренутку, како је рекла, одлично држи.

Брнабић је напоменула да је важно да се стални састанци одржавају, да је јутрос у 6.30 часова имала први састанак са министром привреде, да је разговарала са председником Србије са којим ће у току дана имати састанак.

Навела је и да ће Министарство унутрашњих послова ускоро објавити податке са граничних прелаза у земљи.

извор и фото: ТАНЈУГ ( Тања Валич)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *