Србија увела мере реципроцитета – забрањено слетање авиона „Монтенегро ерлајнса“ на београдски аеродром!

Авионима црногорског авио-превозника Монтенегро ерлајнса биће ускраћена дозвола за слетање на београдски аеродором „Никола Тесла“, потврђено је вечерас Танјугу у Директорату цивилног ваздухопловства.

Влада у Подгорици у понедељак је саопштила да је одлучила да од 1. јуна отвори границе са низом земаља, али су оне остале затворене за Србију и Републику Српску.

Монтенегро ерлајнс је раније данас најавио да се спрема за обнављање комерцијалних летова, а да ће први летови бити ка Београду.

Директорат цивилног ваздухопловства је, међутим, одлучио да ускрати дозволе црногорском авиопревознику, а у образложењу одлуке, како наводи лист Блиц, који је први и незванично и објавио вест о забрани слетања за Монтенегро ерлајнс, наведено је да је одлуком владе у Подгорици нарушен принцип реципроцитета у кретању путника између две државе.

То, како се наводи, непосредно утиче на реципроцитет у обављању редовног авио-превоза из члана 13. став 1. Правилника о издавању одобрења страном авио – превознику за обављање међународном јавног авио-превоза са Републиком Србијом, и то на штету авио- превозника регистрованих у Србији.

Црногорски портал Вијести вечерас је објавио, позивајући се на неименоване изворе, из извршне власти и националног авио-превозника, да су упознати са одлуком српског Директората.

МА: Србија остаје део наших планова у саобраћају

Црногорска авио-компанија Монтенегро ерлајнс (МА) саопштила је вечерас, поводом одлуке српског Директората цивилног ваздухопловства да јој ускрати дозволу за слетање на београдски аеродром „Никола Тесла“, да Србија свакако остаје део саобраћајних планова МА.

„Без обзира на ову ненадану одлуку Београда, Србија свакако остаје део саобраћајних планова Монтенегро Ерлајнса и покушаћемо да дамо допринос да се последице COVID19, у економским смислу, што пре санирају“, наводи се у саопштењу црногорске компаније које је пренео портал CDM.

Из црногорске компаније поручују да им предстоји борба за што брже и квалитетније повезивање Црне Горе авио-линијама према свим европским дестинацијама и да „индустрија у којој послују не би требало да зависи од политичких одлука”.

извор: ТАНЈУГ, БЛИЦ
фото:EPA-EFE (Jim Lo Scalzo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *