Србија почела кампању лечења крвном плазмом

Председница владе Ана Брнабић саопштила је да Србија данас започиње националну кампању за давање крвне плазме излечених особа за следећу фази борбе против вируса корона.

Брнабић је рекла да имамо 534 особе излечене од болести Ковид 19, што је омогућило да се обезбеди крвна плазма за лечење оних који се боре са корона вирусом.

Премијерка је апеловала на све излечене да дају крвну плазму.

„Овим симболично улазимо у следећу фазу борбе и припремамо се за оно што следи након епидемије – како да јачамо друштво, отпорност друштва и грађана на Ковид 19 и евентуалну појаву нове епидемије“, рекла је Брнабић у обраћању јавности.

Први излечени пацијент већ је дао крвну плазму 11. априла.

Премијерка је истакла да смо ушли у седму недељу борбе против Ковида 19 и да се чини да назиремо светло на крају тунела.

„Ако задржимо дисциплину и издржимо још мало, Србија ће ускоро моћи да прогласи победу“, указала је Брнабић.

Она је апеловала на све који су излечени да се јаве и дају крв, како би помогли другом, ко се бори, да и он победи.

Брнабић је истакла да данас, захваљујући досадашњој борби, имамо све већи број здравих, излечених особа, а сада је званичан број – 534 излечене особе.

„У овој борби можемо да победимо само заједно. Молим вас да нам се јавите ако сте излечени од вируса ковид19. Ви који се јавите имате прилику да спасете макар један људски живот и да сви заједно у кратком року, за пар недеља, прогласимо победу над вирусом у Србији“, поручила је она.

В. д. директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић рекла је да велики број излечених од вируса у Србији жели да донира крвну плазму и нагласила да ће бити проширени капацитети за донирање и да је у припреми банка плазме.

Додала је да се крвна плазма излечених од Ковида 19 за сада може узети у Заводу за трансфузију крви у Београду, а за пријем донора спреман и Клинички центар Војводине.

Истакла је да је Србија једна од ретких земаља у којој је „здравствени систем сачекао потенцијалног даваоца, а не обрнуто“.

Директорка Института за трансфузију крви Србије Весна Мијуцић изјавила је да се давањем плазме оболелој особи подиже се њена имуна снага и на тај начин се омогућава да стандардна терапија коју користимо и која је по протоколима помогне свима који су оболели“.

Даваоци плазме, каже, могу бити особе старости од 18 до 60 година, које имају више од 60 килограма и које су оздравиле од новог корона вируса.

Истакла је да су особе које су даваоци потпуно безбедне и додала да сам процес давања траје просечно од 40 до 60 минута.

Рекла је да даваоци плазме могу то поново да учине након 15 дана што, додала је, теоретски значи да у року од годину дана плазму могу дати 24 пута.

Заменица директора Инфективне клинике КЦС Ивана Милошевић поздравила је данас почетак кампање „Донирај плазму, спаси некоме живот“ и додала да давање крвне плазме није скорашња метода, већ да је одавно позната у медицини.

„Куриозитет у овој ситуацији је да се то догађа у сред пандемије вируса корона. Резултати везани за лечење заражених пацијената вирусом корона су доста скромни и ја се надам да ћемо покретањем ове акције имати једно велико искуство које ћемо моћи да презентујемо колегама у свету“, рекла је Милошевић на представљању кампање. Додаје да је добро што се тај начин лечења паралелно одвија у Србији, као и у другим земљама.

Истиче да је велика срећа за једног лекара када може да примени нешто што до сада није било доступно и навела да је управо она као лекар имала срећу да има пацијента који је погодан за давање плазме.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Танјуг (Тања Валић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *