Сомборски котлић – Гастрономски спектакл на северу Бачке

Традиционална и надалеко позната и призната манифестација „Сомборски котлић“ одржана је у суботу 20. јуна на Тргу Светог тројства.
Овај јединствени догађај специфичан искључиво за западнобачки крај представља такмичење у виду надметања у кувању рибљег паприкаша, али и највеселијег друштва као и најкреативније аранжираних столова. У такмичењу учествовало је око 300 котлића распоређених по тргу и околним улицама. Тако су се као и сваке године целим Сомбором током читаве вечери пружали миомириси зачина, рибе и запаљеног дрвета.


Госте је уз ужитке чула укуса и мириса забављао тамбурашки састав Равница као и звезда вечери Халид Бешлић.
Као и сваке године тако и ове Сомборском котлићу претходила је 12. Улица старих заната. Док шетамо главном улицом Сомбор чије су околне разнобојне фасаде у стилу барока, сецесије, неокласицизма, рококоа уз све те старе занатске производе доживљавамо утисак да смо оставили 21. век за нама, а вратили се у неко мирније, спокојније и романтичније доба. На штандовима занатлије из различитих делова земље али и иностранства представљају своје производе као што су ручни радови посуђа од керамике, природни крзнени, ланени и памучни одевни предмети, мед као и производи од меда који се користе у козметичке и прехрамбене сврхе. Посебан допринос раритету и оригиналности даје више од сто година стара традиционална кућа сомборске породице Јановић са својим уникатним медењацима, лизалицама, бомбонама и лицидерским срцима.


Дечије представе Царство другарство и Херкулес, наступи хора Шарени вокали, али и локалних плесних школа придодају посебну драж целокупној манифестацији. У складу са различитим музичким укусима, за свакога било је по нешто, тако да је свирка бенда Дуо кум одржана је у четвртак, док је у петак наступио претходних година врло популаран састав „Артан Лили”.
Гастономска, музичка и уметничка манифестација као симбол града Сомбора већ дуго је превазишла локални карактер да би сад постала догађај од регионалног значаја.

Бојана Голубовић Николић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *