Смањен број пацијената оболелих од Ковид19 са тешком клиничком сликом, 75 на респиратору

Државни секретар Министарства здравља Берислав Векић изјавио је данас да је у Србији смањен број тешких пацијената оболелих од корона вируса, наводећи да је тренутно на респиратору око 75 болесника.

Векић је рекао да се у релаксирање мера кренуло због мањег броја оболелих са тешком клиничком сликом и да је то индикатор да је смањена вирулентност вируса.

„Са 3.700 хоспитализованих пацијената пре седам дана, дошли смо на 2.500 пацијената. Пре пет дана било је око 150 на респиратору, данас је око 75. Улазимо у мирнију фазу, идемо ка смиривању епидемије“, рекао је Векић за ТВ Пинк.

Он је навео да је пре десетак дана повећан број тестираних особа и да је се очекивало да ће бити и већи број оболелих.

Напомиње да је опрез неопходан, да социјална дистанца мора да се задржи без обзира на попуштање мера.

За здравствени систем Србије каже да не само да је издржао, већ да је показао снагу током епидемије.

Напомиње да је Србија пре само неколико година имала руиниране болнице, а да данас имамо нов КЦ Ниш, реновиран КБЦ Драгиша Мишовић, обновљене КБЦ Звездара и КБЦ Земун.

„Практично смо кроз инфраструктурно сређивање спремно дочекали све што нас је снашло. Показали смо да можемо да се боримо са невидљивим противником“, рекао је Векић и додао да је здравствени систем радио на два колосека – борба са вирусом корона, али на другом колосеку борба са свим другим болестима.

Током епидемије, како је навео, међу здравственим радницима показала се солидарност.

Највећи удар претрпели су Београд, Ниш и Нови Сад, али да су им колеге из унутрашњости притекле у помоћ.

Заражено је, како је рекао, 650 здравствених радника, али да су многи заражени и ван здравствених установа.

„Када радите са оболелима у ризику сте да се заразите. Не покупи се вирус у директној комуникацији са пацијентима, већ је опасно скидање опреме – скафандера, капа, каљача, рукавица где може доћи до контаминације. Морам напоменути да је велики број инфицираних дошао и након зимских распуста из иностранства“, навео је он.

Током епидемије пожртвовани су били лекари, сестре, али ту су, како је рекао, огроман терет поднеле и спремачице, сервирке.

Србија је, како је рекао, озбиљном политиком председника, Владе, ресорног министарства имала све неопходно за борбу против вируса – лекове, респираторе, заштитну опрему за здравствене раднике.

„Били смо у ситуацији да помогнемо Републику Српску не само што се тиче апарата, већ и тестова, лекова. Србија је као мала држава успела да издвоји опрему и средстава и то поклонимо Италијанима“, навео је он.

У Србији је, према последњем пресеку, корона вирусом заражено 8.497 особа, од вируса је преминуло 168 особа, док се опоравило 1.260 људи.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: Министраство одбране

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *