Словачка у време пандемије- из личног угла

У Словачкој је стање са корона вирусом релативно под контролом. Релативно, јер моментално број заражених расте, али знатно спорије него у осталим земљама.
Први случај вируса забележен је 6.марта, као и у Србији,  и то преко туристе који је био на излету у Венецији 14.фебруара и који је заразио свог 60-годишњег оца.
Словачка, са бројем становника од  5,45 милиона,  има  око 700 заражених и врло мали број смртних случајева. Жртве су старије особе које су имале поред вируса и неке друге хроничне болести.

Вирус је пристизао највише из Италије и Аустрије, углавном преко туриста, како је половином марта била у јеку скијашка сезона.
Влада је реаговала брзо и веома одговорно. 8.марта су отказани сви концерти, представе, већа окупљања и прославе, да би се у петак 13.марта затвориле све школе, вртићи, факултети, студентски домови, скијалишта, велнес, шопинг и аква центри, а од 16.марта је проглашено ванредно стање. Сваким даном смо пратили конференције за штампу, вести и интернет портале јер су ступале на снагу све веће рестрикције и ограничења да би се ширење вируса зауставило још у раном стадијуму. На сву ову ситуацију Словачка је у то време, тачније 21.3.2020 мењала Владу, тако да је већ месец дана главна улога старе и нове Владе углавном усмерена на мере савладавања корона вируса и санирање финансијских и економских последица ове кризе. Осим што Влада (и стара и нова) поступа веома одговорно и у сарадњи са главним републичким хигијеничарем, научницима, виролозима, економистима и стручњацима, велики допринос дају и грађани. Сви су јако одговорно приступили кризи и поштују мере ограничења. Апсолутно сви, од мале деце до најстаријих грађана, носе маске а понеки и рукавице. Напољу су само они који морају и то у ограниченом временском периоду и међусобном растојању од минимум неколико метара. Наравно да понекад има појединаца који се дрзну да иду без маске, али то је изузетак. Чак је људима без маске забрањен улаз у возила градског превоза и у продавнице, а полиција  успешно решава такве случајеве. Свако ко се вратио из иностранства је обавезан да буде у карантину 14 дана. Полиција контролише да ли се ова мера  поштује, у случају непоштовања кажњава са 1650 еура по особи. Држава је обезбедила и јавни карантин где су смештени „повратници“ и обезбеђен им је изолован смештај и храна на 14 дана,  док лекари прате  присутност симптома вируса. Након периода од 14 дана обавезно се тестирају и након резултата иду или кући или у болницу.

У продавницама је ограничен број купаца на 1 особу на 25 м2 површине, што свака продавница израчуна и контролише број људи на улазу. Тиме се стварају колоне испред улаза и чека се и по сат времена да би се ушло у продавницу. Купци су обавезни да улазе са маском, рукавицама , дезинфикују руке на улазу и држе минимално  растојање од два метра. Преферира се плаћање картицом да би се минимализовао контакт са новчаницама. Неки ланци прехрамбених продавница имају онлине шоп и услугу развожења до кућне адресе, што је ових дана јако заступљено. С обзиром да смо на прагу Ускршњих празника са ризиком чешћег  путовања за својом породицом и посећивања, Влада је од прекјуче забранила кретање грађанима без потребе. То се конкретно регулише тако  што људи који од 8.4.2020 до 13.4.2020 морају да путују на посао, обавезни су да имају са собом потврду од послодавца која служи као пропусница кад вас заустави полиција. Дозвољено је кретање само у кругу града у ком живите, у продавницу и шетање љубимаца. Није уведен полицијски час, јер су Словаци генерално јако одговорни и послушни па су из сопствене иницијативе јако опрезни, понекад и превише,  и поштују све мере ограничења.
Узорке пацијената тестирају како државне тако и приватне лабораторије. Поједине мање фирме производе маске и 3Д пластичне визире за болнице, јер је генерално недостатак ових заштитних елемената.
Моментално се јавља економски проблем и финансијска криза је на помолу. Сведоче о томе и отпуштања радника и најаве премијера о „блекауту“(blackout) – тоталном искључењу државе на неко време, које многи стручњаци не препоручују. Остаје нам да се физички дистанцирамо једни од других и будемо оптимисти, да неће доћи до пораста броја заражених, искључења државе и дужег затварања граница.
Затворена је  већина фирми и фабрика, а рад је дозвољен само продавницама прехрамбене робе, кућне хемије, апотекама и бензинским станицама. Школе су затворене до даљњег, настава се организује путем телевизије и онлине платформи, а министарство просвете је одлучило да откаже писмене матурске испите.

пише: Кристина Черни

Рођена у Србији, живи и ради Словачкој, Братислави,  од 2005. године, где је завршила Технолошки факултет.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *