Селекције „Паралеле и судари” и „Млади дух Европе” на Фестивалу европског филма Палић

Фестивал европског филма Палић, који се ове године одржава од 12. до 18. септембра у Суботици и на Палићу, представиће селекције „Паралеле и судари” са фокусом на кинематографији средње и источне Европе, као и „Млади дух Европе” у којој ће се наћи филмови савремених, инвентивних аутора чија дела померају границе филмске уметности. Фестивал се ове године одржава у биоскопу „ЕуроЦинема” и „Арт биоскопу Лифка” у Суботици, као и биоскопу „Абазија” на Палићу. Публици ће бити представљено више од 100 филмова из свих крајева Европе, у 15 различитих селекција и програмских целина.
Селектори програма „Паралеле и судари”, Нил Јанг и Мирослав Могоровић, одабрали су 11 филмова у такмичарској селекцији и 4 ван конкуренције. У образложењу овогодишње селекције Јанг је истакао: „Трудили смо се да селекција буде што разноврснија како на географском плану, тако и што се тиче тема, од експерименталних полу-документараца (ФРЕМ) и радикалне анимације (Убиј, па напусти град), до драма у духу социјалног реализма и филмова са узбудљивом „жанровском” аромом. Као и увек када се ради о филмовима из овог дела света, озбиљна политичка питања обично испливају на површину и често редитељи прате утицај недавних политичких догађаја на садашњи тренутак – премда смо у неком случајевима директно пребачени у прошла времена и позвани да повучемо паралеле између те епохе и тренутне ситуације. Нарочито смо срећни што смо одабрали велики број јаких наслова женских ауторки – од етаблираних имена попут Лаиле Пакалнине до релативно нових ауторки попут Украјинке Кристине Сиволап – чија су изражајна средства изненађујућа и пуна авантуре”.

Мирослав Могоровић, програмски директор фестивала и ко-селектор овог програма, нагласио је да овогодишња селекција посвећује пажњу новим надама и талентима који долазе из региона иза Гвоздене завесе. „Та завеса је одавно пала у економском смислу, али проблеми обичног света и даље постоје”, нагласио је Могоровић и додао: „Овогодишња селекција наставак је онога што смо већ задњих пар година постигли овим програмом, а то је да сваке године имамо све референтнији такмичарски програм који се готово изједначава са Главном такмичарском селекцијом”.
У такмичарској селекцији програма „Паралеле и Судари” биће приказани филмови „ Очајање” летонског редитеља Карлиса Лесинша, „Слушкиња” украјинске редитељке Кристине Сиволап, „ФОМО – страх од пропуштања” Атиле Хартунга из Мађарске, „ФРЕМ” словачке редитељке Вјере Чаканиове, „Убиј, па напусти град” (Mariusz Wilczyński, Poljska), „Матер” хрватског редитеља Јуре Павловића, „Партенон” литванског редитеља Мантаса Кведаравичиуса, аустријски филм „Краљевско плава” Динка Драгановића, домаћи филм „Сутра је још увек јули” који је режирао Дејан Влаисављевић Никт, „Заборављени” Дарје Онишченко из Украјине, , „Послуга” словачког редитеља Ивана Острочовског. Ван конкуренције ће у истој селекцији бити приказана остварења „Први мост” Лаиле Пакалнине из Летоније, „Ја сам Френк” словеначког редитеља Метода Певеца, „Патроле” бугарског редитеља Стефана Командарева и „Нераздвојни” словеначког редитеља Марка Набершника.
У селекцији “Млади дух Европе” наћи ће се 37 краткометражних остварења широког стилског и жанровског спектра. Селектор Нил Јанг је о овогодишњем избору филмова рекао: „Као и прошле године, овај програм се састоји од “регуларног” програма еклектичних кратких филмова које сам одабрао у консултацији са колегама из фестивала, уз „царте бланцхе” сарадњу са другим изузетним филмским фестивалима – овога пута су за тај део селекције били задужени наши пријатељи из пољског фестивала „ZubrOFFka”у Бјалистоку. „Млади дух” је узбудљив пресек најамбициознијих филмова, који иду и изван установљених „граница” уметничке форме – од ауторских филмова, музичких видеа и анимације до свежих погледа на документарне и игране формате. Кратки филмови из ове селекције се не могу лако сврстати у исти кош по теми и садржају, али им је заједничка концизност и економичност, што значи да ни у једном кадру нема празног хода”.
Подсећамо, италијанска редитељка и монтажерка Сара Фгаиер добитница је овогодишње награде „Ундергроунд спирит“, коју Фестивал европског филма Палић додељује за изузетан рад на пољу независног филма, као и за јединствен приступ филмском језику и аутентичну ауторску поетику изграђену ван главних токова индустрије. На Фестивалу европског филма Палић биће приказан и омаж-програм посвећен овој ауторки. Нил Јанг се осврнуо и на њено стваралаштво: „Рад Саре Фгаиер је добар пример изузетног талента чија је креативност присутна у монтажи, професији коју медији често превиде јер су фокусирани на глумце и редитеље, сценаристе и директоре фотографије. Рад добитнице Европске филмске награде за кратки филм „Gli anni” је признат и цењен због бриљантне манипулације архивским материјалом, који се у њеним рукама трансформише у магично путовање кроз време”.


Фестивал европског филма Палић подржали су Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Војводине, Град Суботица, и многобројни партнери и медијски партнери.
На 27. фестивалском издању међународни жири Фестивала доделиће Златни торањ за најбољи филм и Палићки торањ за најбољу режију. Жири критике доделиће награду за најбољи филм из селекције „Паралеле и судари”, ФИПРЕСЦИ жири за најбољи филм, а на основу гласова посетилаца биће додељена и Горки лист награда публике.
У оквиру 27. фестивалског издања посетиоци ће још једном имати прилику да на самом фестивалу, али и путем званичног сајта Европског филмског фестивала Палић http://(https://www.palicfilmfestival.com/)гласају за најбољи филм и Горки лист награду публике. Ове године, они ће по пети пут преузети важну и активну улогу у сагледавању представљене филмске уметности. На тај начин ће, осим стручног жирија, бити уважено и мишљење публике, захваљујући чијој лојалности и посвећености филму, фестивал траје свих ових година.
Фестивал европског филма Палић ће ове године бити одржан уз поштовање свих мера Владе Републике Србије и Кризног штаба за сузбијање заразне болести Kовид-19. Организационом тиму фестивала је приоритет здравље и безбедност како публике, тако и гостију и фестивалског тима. Званични протокол, са детаљним упутствима о мерама током трајања фестивала, биће донет и благовремено објављен пре почетка манифестације.

KominikArt

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *