Свет: Оболело 1,85 милиона, преминуло више од 114.000, расте број заражених у Кини

Широм света од новог корона вируса до сада је оболело 1.853.393 особа, док је преминуло 114.253.

Од укупног броја оболелих њих 50.859, односно четири одсто је у критичном стању, најновији су подаци објављени на порталу Worldometers.

Највише оболелих, али и преминулих, је у Сједињеним Америчким Државама, где је заражено 560.433, а преминуло 22.115 особа.

Иза САД по броју оболелих следи Шпанија са 166.831 оболелих, затим Италија (156.363), Француска (132.591) и Немачка (127.854).

У Европи по броју преминулих на првом месту и даље је Италија са 19.899, другом Шпанија са 17.209, а следе Француска са 14.393 и Велика Британија са 10.612 преминулих особа.

У региону најкритичнија ситуација је у Румунији где је оболело 6.300 особа.

У Србији је оболело 3.630, док је преминуло 80 особа.

Расте број новооболелих у Кини

У Кини је у недељу забележено 108 нових случајева вирусa Covid-19, што је највећи број новооболелих у протеклих шест недеља, а највећи број случајева регистрован је код особа које су се вратиле из иностранства.

То је највећи број од 5. марта када је регистровано 143 новооболелих.

Укупан број оболелих порастао је на 82.160, док је преминуло 3.341. особа, преноси Ројтерс.

коронавирус, епидемија, кина, вухан, 2

EPA-EFE (YFC)

Кинеска Национална здравствена комисија саопштила је да је од броја новооболелих њих 98 увезено, односно ради се о особама које су дошле из страних земаља.

Иако је број оболелих опао од почетка епидемије, Кина страхује да би повратак људи из иностранства могао да узрокује други талас епидемије и поново паралише земљу.

У провинцији Хеилонгџијанг која се граничи са Русијом забележено је највише новооболелих – 56, од чега је 49 особа дошло из Русије.

Нови Зеланд и Аустралија: Прерано за ублажавање рестрикција

Званичници Новог Зеланда и Аустралије где епидемија корона вируса јењава, упозорили су данас да је још прерано да се почне са ублажавањем мера социјалног дистанцирања или покретања привредних активности.

У обе земље значајно опада број нових случајева. На Новом Зеланду на снази је забрана кретања, а и Аустралија је снажно ограничила многе активности.

Број жртава на Новом Зеланду порастао је на пет, а укупан број заражених је око хиљаду, преноси Ројтерс.

Број нових случајева у Аустралији порастао је за 33 данас, што је најнижа стопа за месец дана. Укупно је заражено 6.322 људи, а преминула је досад 61 особа.

Ипак, министар здравља Аустралије Грег Хант каже да је прерано ублажити рестрикције упркос томе што је кривуља заравњена.

„Сада је време да се задржи тај курс, да се настави са самоизолацијом и социјалним дистанцирањем. То заиста смањује стопу раста нових случајева“, рекао је Хант у телевизијском интервјуу.

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Аредм рекла је да ће одлука о евентуалном продужетку забране кретања и ванредног стања бити донета 20. априла.

„Број случајева код нас је мали, али то не значи да смо успели да оборимо овај вирус“, рекла је она.

У Јапану више од 500 нових случајева

Нових 507 случајева вируса корона забележено је данас у Јапану, чиме је број заражених порастао на 7.255, од којих се више од четвртине односи на подручје Токија.

Још 712 инфицираних се налази у карантину на крузеру у близини Токија, на којем је умрло 114 људи, наводи АП.

Локалне власти Токија су у суботу затражиле затварање до 6. маја угоститељских објеката, биоскопа и школа, уз неке изузетке.

Влада премијера Шинза Абеа није наредила престанак рада фирми које нису од изузетног значаја, пошто чека процену ефекта позива становништву да смањи друштвене контакте за 80 одсто.

Корона у болницама на Тасманији, 5.000 људи у карантину

Аустралијска острвска држава Тасманија затворила је две болнице пошто су доведене у везу са ширењем корона вируса због чега је заражено око 60 особа.

Свих 1.200 запослених у једној регионалној и једној приватној болници на северозападу региона, као и чланови њихових домаћинстава, мораће да буду у двонедељном карантину.

Локални медији наводе да је реч о 5.000 људи, преноси BBC.

Већина пацијената биће пребачена у оближњу болницу како би поменуте две болнице могле да буду дезинфиковане.

фото: EPA-EFE (Orestis Panagiotou)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *