Svetski dan Roma

Svetski dan Roma obeležava se danas, a poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da su Romi i dalje marginalizovani i suočeni sa velikim teškoćama u svim segmentima života.

 Ona je navela da je u romskoj populaciji visoka stopa siromaštva, da mnogi Romi i Romkinje i danas žive bez vode i struje u neformalnim romskim naseljima, što ih u vreme pandemije virusa COVID 19 čini dodatno ranjivim.

„Zbog toga je veoma važno da Romi i Romkinje u ovom periodu ne budu zaboravljeni i da dobiju pravovremene informacije, navela je poverenica u saopštenju.

Podseća na rezultate nedavnog istraživanja „Percepcija romske zajednice o diskriminaciji“, koje je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti sproveo u saradnji sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), a prema kojima najveći broj anketiranih Roma i Romkinja smatra da im se uskraćuju prava i usluge samo zbog toga što su Romi.

Oni takođe smatraju da su im uskraćena prava i usluge u opštini i drugim javnim ustanovama (64 odsto), u centrima za socijalni rad (61 odsto), ali i u postupku zapošljavanja (60 odsto).

Janković naglašava da, sa druge strane, ohrabruje podatak da 88 odsto anketiranih prepoznaje obrazovanje kao najvažnije za ostvarivanje ravnopravnog položaja u društvu, što samo potvrđuje da je potrebno još intenzivnije raditi na edukaciji romske dece i mladih i njihovoj punoj inkluziji u sve segmente društva.

Rezultati su u korelaciji s pritužbama koje se iz godine u godinu upućuju Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, a što navodi na zaključak da je za dostizanje pune ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za Rome, od izuzetnog značaja da se problemu siromaštva i socijalne isključenosti pristupa kroz zajedničko delovanje svih institucija, zaključuje poverenica.

Rezultate istraživanja Poverenik će predstaviti po okončanju vanrednog stanja.

Mihajlović: Da Romi budu ravnopravni

Predsednica Koordinacionog tela za praćenje Strategije za socijalno uključivanje Roma u Srbiji Zorana Mihajlović čestitala je Svetski dan Roma svim građanima romske nacionalnosti i istakla da je Srbija njihova država i da se država svakodnevno bori da Romi budu ravnopravni članovi našeg društva.

Mihajlović je rekla da su u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući IPA pristupnim fondovima Evropske unije u vrednosti od 7,5 miliona evra, unapređeni uslovi života za više od 4.000 Roma, kao i da je u toku projekat zahvaljujući kome će se u narednih godinu i po dana imati projektno-tehnička dokumentacija i urbanistički planovi za 100 podstandardnih romskih naselja, te da je počeo i novi program socijalnog stanovanja u vrednosti od 20 miliona evra.

„U oblasti obrazovanja, kontinuirano se uvećava broj onih koji ostvaruju sve više nivoe obrazovanja, najviše stepene visokoškolskih diploma, beležeći pri tom sve bolje rezultate. Povećan je broj romske dece koja završavaju osnovnu i srednju školu, a procenat onih koji napuštaju obrazovanje je sve manji“, ocenila je Mihajlovićeva u pisanoj izjavi.

Ona je istakla da tokom vanrednog stanja Vlada Srbije nije zaboravila na pripadnike romske zajednice kao jedne od najranjivijih grupa i da je u saradnji sa Elektroprivredom Srbije obezbeđeno snabdevanje električnom energijom za nekoliko romskih naselja, da je obezbeđena jednokratna finansijska pomoć, da je omogućeno korišćenje narodnih kuhinja u mnogim mestima i da su obezbeđeni higijenski paketi i osnovne životne namirnice najugroženijim grupama.

Đorđević čestitao Dan Roma

Pripadnici romske zajednice su ravnopravni građani Srbije, sa istim pravima kao i druge nacionalne manjine u našoj zemlji i tako treba i da se osećaju u svakom trenutku, poručio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević povodom Međunarodnog dana Roma.

Ministar kaže da će zadatak Vlade Srbije i u narednom periodu biti obezbeđivanje još boljeg položaja Roma u društvu.

Đorđević je, kako je saopštilo Ministarstvo, svim pripadnicima romske zajednice poručio da u Srbiji imaju pravo na obrazovanje i na svoju kulturu.

Naveo je da će Srbija nastaviti da teži stvaranju modernog društva u kojem svaki pojedinac, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, ima adekvatnu podršku i sve uslove za lični razvoj i sreću.

Đorđević je rekao da se resorno Ministarstvo aktivno bavi afirmacijom i uključivanjem Roma u sve oblasti društvenog života, kao i obezbeđivanjem uslova za bolje obrazovanje i veće zapošljavanje pripadnika romske zajednice.

Poručio je da se nizom aktivnosti kontinuirano promoviše jednakost i nediskriminacija koje će biti nastavljene i u narednom periodu.

„Neophodno je iskoreniti sve predrasude koje postoje već dugi niz godina prema ovoj kategoriji društva, jer poreklo ne sme i ne može da predstavlja ni prednost ni prepreku za nečiji lični napredak i razvoj, već isključivo znanje, rad i trud“, istakao je Đorđević.

izvor: TANJUG,RTV
foto: EPA-EFE (Georgi Licovski)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *