Светски дан Рома

Светски дан Рома обележава се данас, а повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да су Роми и даље маргинализовани и суочени са великим тешкоћама у свим сегментима живота.

 Она је навела да је у ромској популацији висока стопа сиромаштва, да многи Роми и Ромкиње и данас живе без воде и струје у неформалним ромским насељима, што их у време пандемије вируса COVID 19 чини додатно рањивим.

„Због тога је веома важно да Роми и Ромкиње у овом периоду не буду заборављени и да добију правовремене информације, навела је повереница у саопштењу.

Подсећа на резултате недавног истраживања „Перцепција ромске заједнице о дискриминацији“, које је Повереник за заштиту равноправности спровео у сарадњи са немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ), а према којима највећи број анкетираних Рома и Ромкиња сматра да им се ускраћују права и услуге само због тога што су Роми.

Они такође сматрају да су им ускраћена права и услуге у општини и другим јавним установама (64 одсто), у центрима за социјални рад (61 одсто), али и у поступку запошљавања (60 одсто).

Јанковић наглашава да, са друге стране, охрабрује податак да 88 одсто анкетираних препознаје образовање као најважније за остваривање равноправног положаја у друштву, што само потврђује да је потребно још интензивније радити на едукацији ромске деце и младих и њиховој пуној инклузији у све сегменте друштва.

Резултати су у корелацији с притужбама које се из године у годину упућују Поверенику за заштиту равноправности, а што наводи на закључак да је за достизање пуне равноправности и једнаких могућности за Роме, од изузетног значаја да се проблему сиромаштва и социјалне искључености приступа кроз заједничко деловање свих институција, закључује повереница.

Резултате истраживања Повереник ће представити по окончању ванредног стања.

Михајловић: Да Роми буду равноправни

Председница Координационог тела за праћење Стратегије за социјално укључивање Рома у Србији Зорана Михајловић честитала је Светски дан Рома свим грађанима ромске националности и истакла да је Србија њихова држава и да се држава свакодневно бори да Роми буду равноправни чланови нашег друштва.

Михајловић је рекла да су у последњих неколико година, захваљујући ИПА приступним фондовима Европске уније у вредности од 7,5 милиона евра, унапређени услови живота за више од 4.000 Рома, као и да је у току пројекат захваљујући коме ће се у наредних годину и по дана имати пројектно-техничка документација и урбанистички планови за 100 подстандардних ромских насеља, те да је почео и нови програм социјалног становања у вредности од 20 милиона евра.

„У области образовања, континуирано се увећава број оних који остварују све више нивое образовања, највише степене високошколских диплома, бележећи при том све боље резултате. Повећан је број ромске деце која завршавају основну и средњу школу, а проценат оних који напуштају образовање је све мањи“, оценила је Михајловићева у писаној изјави.

Она је истакла да током ванредног стања Влада Србије није заборавила на припаднике ромске заједнице као једне од најрањивијих група и да је у сарадњи са Електропривредом Србије обезбеђено снабдевање електричном енергијом за неколико ромских насеља, да је обезбеђена једнократна финансијска помоћ, да је омогућено коришћење народних кухиња у многим местима и да су обезбеђени хигијенски пакети и основне животне намирнице најугроженијим групама.

Ђорђевић честитао Дан Рома

Припадници ромске заједнице су равноправни грађани Србије, са истим правима као и друге националне мањине у нашој земљи и тако треба и да се осећају у сваком тренутку, поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић поводом Међународног дана Рома.

Министар каже да ће задатак Владе Србије и у наредном периоду бити обезбеђивање још бољег положаја Рома у друштву.

Ђорђевић је, како је саопштило Министарство, свим припадницима ромске заједнице поручио да у Србији имају право на образовање и на своју културу.

Навео је да ће Србија наставити да тежи стварању модерног друштва у којем сваки појединац, без обзира на националну и верску припадност, има адекватну подршку и све услове за лични развој и срећу.

Ђорђевић је рекао да се ресорно Министарство активно бави афирмацијом и укључивањем Рома у све области друштвеног живота, као и обезбеђивањем услова за боље образовање и веће запошљавање припадника ромске заједнице.

Поручио је да се низом активности континуирано промовише једнакост и недискриминација које ће бити настављене и у наредном периоду.

„Неопходно је искоренити све предрасуде које постоје већ дуги низ година према овој категорији друштва, јер порекло не сме и не може да представља ни предност ни препреку за нечији лични напредак и развој, већ искључиво знање, рад и труд“, истакао је Ђорђевић.

извор: ТАНЈУГ,РТВ
фото: ЕПА-ЕФЕ (Georgi Licovski)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *