Са културом код куће: Програм КЦНС-а

Изложба „Беспућа“, Милета Шауле може да се погледа од 25. маја до 5. јуна у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, уз прописане мере заштите или на линку Виртуелне галерије ликовног програма. Циклус СВЕТ ДИГИТАЛНЕ УМЕТНОСТИ – О видео-фестивалу „Магични фестивал експерименталног видеа“ који се одржава у Њујорку, и где о представљеним видео-радовима говори Андреј Тишма, можете погледати у четвртак 28. маја на Јутјуб каналу Свет дигиталне уметности.

Изложба „Беспућа“, Милета Шауле може да се погледа од 25. маја до 5. јуна у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, уз прописане мере заштите или на линку Виртуелне галерије ликовног програма.

Сликарски концепт којим се бавим, заснован на идеји да је апстракција нова реалност јер проистиче само из себе сâме, подстиче ме да сликам израженим фокусом на колорит, истовремено промишљајући значење термина „нове реалности“. Истражујем материјале (песак, пигмент, земљу) организоване у апстрактне композиције са извесном димензијом ритуала сличном шаманским исцртавањима по земљи америчких Индијанаца.

У циклусу насталом у раздобљу од 2002. до 2006. године, бавио сам се симболима и знацима спонтано насталим током сликања који су најчшеће смештени у квадратне површине. Овај период одражава заинтересованост за гест, цртеж и симбол у уметности старих култура, средњовековној уметности,Стреет арт-у… Резултат су интегралне слике изграђене не само на основу ликовних елемената него и синтезе ликовног и литерарног.

Почетком 2010. дешава се промена у организацији пластичних и динамичких елемената мојих слика. Проналазим начин да ослободим свој израз и представим своју поетску естетику. Иако је боја и даље значајна, све мање ме интересују њени формални аспекти, тако да напуштам беспредметност апстракције да бих се приближио слици блиској мом унутрашњем бићу. Платна постају бескрајни слојевити метафизички пејзажи у којима форме, знакови и антропоморфни облици бивају ослобођени претходних квадратних оквира, и отпочиње све интензивније присуство привида, сени, фигура, животиња, биљног и природног света.

У периоду од 2010. до 2017. године, прелазим пут од синтетичке ка лирској апстракцији, а потом и фантастици; Од трагања за трансценденцијом кроз специфично, према слободном и амбивалентном коришћењу форми и знака у трагању за реалности виђеној углом ока, где слике служе као водич који омогућује посматрачу да у себи открије контемплативна стања, визије и менталне призоре.

Потезом и начином рада тежим да провоцирам случајност, препознајући обрисе и релације са намером да ухватим унутрашњи живот необичних сусрета и спојева. Интересује ме еклектична слика својеврсне многозначности и дисфункционалности, а присутни мотиви наговештавају пролазност сваке комплексности, натприродне или стварне. Моје сликарство је првенствено фокусирано на скривене аспекте људског постојања (пролазност, несталност, унутрашња открића и сукоби).

Основно место дешавања мојих слика и цртежа нека је врста дивље природе, простор између светова у коме равноправно егзистирају елементи из света снова, митологије, театра, поезије, филма, као и код неких других уметника и књижевника магичног реализма, надреализма, јужњачке готике или Ноара (Харуки Мураками, Пол Остер, Јукио Мишима, Дејвид Линч). Овај особени онирички космос је сликарски свет моје реалности, који у трену прелази из летаргичне рефлексије у стање напетог осматрања.

Изложбом „Беспућа“ настављам започето ликовно истраживање и промишљање. Беспућа су сва она места где се смењују стварности, где се сударају форме у свом замаху и покрету. Тамо где се човек нађе затечен у неочекиваном окружењу, тамо где се дешава необичност и тишина. Форме се у слици показују, откривају и ишчезавају, као и живот сам. У судару бојених наноса изражена је пролазност и експресија тренутка. Елементи једног динамичног света који је у кретању, сударању и нестајању.

Миле Шаула

Миле Шаула је рођен 1970. године. Члан је Удружења ликовних уметника Србије са запаженом међународном излагачком каријером.

Сликар својеврсног рукописа и изражене лирске фантастике. Од 2002. године редовно излаже на париском Salondes Ralites Nouvelles (основаном 1939, са најпрестижнијим педигреом за апстрактну уметност западног света), где је два пута освојио награду Prix Marin(2006, 2011). Његове деликатне слике налазе се у многим приватним колекцијама у земљи и иностранству. Његов процес започиње од истраживања несвесног кроз формалне аспекте слике, које постепено постају све чешће насељене присуством обриса, фигура и појава изван видљивог света.

Циклус СВЕТ ДИГИТАЛНЕ УМЕТНОСТИ

О видео-фестивалу „Магични фестивал експерименталног видеа“ који се одржава у Њујорку и представљеним видео-радовима говори Андреј Тишма. Ово излагање можете погледати у четвртак 28. маја на Јутјуб каналу Свет дигиталне уметности.

магицни, фестивал, , , свет, дигиталне, уметности

КЦНС

Њујоршки међународни „Магични фастивал експериманталног видеа и филма“ одржан је осми пут у фебруару ове године. Он окупља независне, неетаблиране и експерименталне ствараоце из САД и других земља света, промовишући дубоко личне и јединствене уметничке приступе. До сада је на овом фстивалу наступило преко сто тридесет аутора. Наша публика ће имати прилику да види неке од најбољих видео-радова са овогодишњег издања овог фестивала.

О фестивалу и приказаним видео-радовима говориће Андреј Тишма.

извор: КЦНС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *