Саопштење Друштва новинара Војводине

САОПШТЕЊЕ

Друштво новинара Војводине, као најстарија и најбројнија професионална асоцијација у Покрајини, очекује од Владе Републике Србије да пронађе начин да Јавној медијској установи Радио-телевизије Војводине обезбеди недостајућа средства, због којих је бројним колегама новинарима, сниматељима и монтажерима отказано радно ангажовање посредством агенција за запошљавање

Према нашем суду, овај проблем нема само социјални карактер, него је и питање реализације законске обавезе РТВ-а да обезбеди производњу програма на језицима националних заједница, као и услове за објективно и правовремено информисање свих грађана Покрајине.

Такође, управљачкој структури РТВ-а предлажемо да унапреди организацију продукције и финансијско планирање, посебно имајући у виду општу економску нестабилност изазвану пандемијом вируса ковид 19. То значи да би требало узети у обзир и веће ослањање на комерцијалне изворе прихода. Основни услов за то је отварање још ширег простора за талентоване, креативне и професији посвећене људе, које РТВ неспорно већ има, како би могли да се у што већој мери стваралачки искажу и тако допринесу повећању гледаности и слушаности програма, а тиме и заитересованости оглашивача за сарадњу.

Кад је реч о усклађивању броја запослених са реалним функционалним потребама, потребно је што пре довршити систематизацију радних места, водећи се принципима рационалности и обавеза које налаже Закон о јавним медијским сервисима. Уз финансијску помоћ сва три нивоа државних структура, сматрамо да је потребно у што краћем року формулисати социјални програм и план пензионисања технолошких вишкова.

Верујемо да би тако била спречена за сада скривена, а непотребна, политизација питања радног статуса колега ангажованих посредством агенција за запошљавање.

У Новом Саду, 04.септембра 2020. године

За Друштво нoвинара Војводине

председник Петар Кочић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *